press premijera

[FOTO/VIDEO] Plenković: Marić će vam objasniti zašto odlazi, ja ga razumijem. Tko želi iz Vlade, može otići sutra

06.07.2022 u 14:15

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić odlazi iz Vlade. Potvrdili su to sinoć iz Banskih dvora, a o svemu se oglasio i premijer Andrej Plenković, koji je zahvalio ministru na odlasku

'Zamolio me da napusti Vladu, o tome smo mi razgovarali posljednjih tjedana. Ja sam rekao da razumijem. On će u svojim izjavama objasniti razloge zašto to radi. Ja mu zahvaljujem', rekao je Plenković na početku press konferencije. Kazao je da je Marić dao ogroman doprinos gospodarskom razvitku i stabliizaciji. Dodao je da on je on kao premijer odgovoran za političku stabilnost, a Marić za financijsku stabilnost.

'Zajednički smo radili na ulasku u europodručje, brzo smanjivali javni dug, došli u situaciju da nemamo makroekonomskih neravnoteža', pobrojao je Plenković.

'Mislim da smo dobro surađivali, želim mu uspjeh i njemu i njegovoj obitelji', kazao je.

  • +8
Press konferencija Andreja Plenkovića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Plenković je poručio da se veseli suradnji s novim ministrom Markom Primorcem. 'Mlade ministre mijenjamo još mlađima. On je specijalist za ono što ministri financija moraju biti, javne financije, poreznu politiku. Mislim da će sa svojim akademskim, međunarodnim iskustvom i iskustvom savjetnika predsjednice brzo pohvatati konce', dodao je premijer. 'Mislim da će od idućeg petka popodne biti novi ministar financija', dodao je. Osvrnuo se i na arbitražu. 'To je bio izuzetno dug arbitražni postupak. MOL je pokrenuo taj predmet u Washingtonu 2013. MOL je tvrdio da je Hrvatska povrijedila ugovor o energetskoj povelji', dodao je. 'Bit je da od ukupnog zahtjeva MOL-a koji je iznosio 1,1 milijardu dolara, sud dodijelio 184 milijuna dolara. Prihvatio je tek manji iznos MOL-a', dodao je Plenković.

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

'Hrvatska mora nadoknaditi i dio troškova u postupku, oko milijun eura. Uz ova 184 milijuna trebat će pridodati i zatezne kamate. Stručnjaci ovo sad proučavaju, dokument ima 216. stranica. Oni će to analizirati i onda donijeti odluke o daljnim koracima', rekao je Plenković, dodavši da je presuda tajna.

Odgovarao je na pitanja novinara, pa i na ono da li je pokušao nagovoriti Marića da ostane. 'Svatko tko misli biti član vlade, mora to htjet 300 posto, a ne 100 posto. On je radio sjajno, ali očito je došlo vrijeme da on želi nešto drugo raditi. Rekao nam je da nema jasnu sliku što želi raditi nakon Vlade. Kad bude spreman nešto više reći, to će vam reći', kazao je Plenković. Na pitanje zašto mu ministri odlaze iz čistog mira, kazao je da će se u budućnosti 'malo hrabrih ljudi' htjet baviti politikom. 'Ovo se može jedno vrijeme raditi, ne može se raditi sto godina. Svatko je baždaren, netko može izdržati dulje, netko kraće. Ako oni žele ići dalje, idu dalje. Mlade mijenjamo mlađima, jednako su pametno i kvalitetni', kazao je Plenković.

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Demantirao je da je Vlada odustala od otkupa INA-e. 'Napravili smo što smo mogli, ako netko neće prodati nešto što ima po nekoj cijeni, ne možemo ga prisiliti. Mi radimo dalje, surađujemo, razlike su velike. Nakon tih razgovora više detaljno nismo razgovarali, bili smo predaleko. Da smo bili u par kuna, dogovorili bi se. Da se mene pitalo ja nikada ovako jednu energetsku kompaniju išao privatizirati', poručio je Plenković.

Ponovno je komentirao temu odlaska Marića. '2017. imate inicijativu oporbe za izglasavanje nepovjerenja Mariću. Tadašnji partneri iz Mosta dižu ruku protiv svog kolege, nitko nije znao što ću ja napraviti. Istog trenutka je raskinuta koalicija s Mostom. Mi smo tada riskirali većinu, stabilnost zemlje, HDZ koji je godinu dana prije imao situaciju da im se s Mostom raspala koalicija. Ja sam tada bio svježi premijer i šef HDZ-a, a Zdravko je ostao ministar. Vi me pitate je li odlazi jer ga ja neću štitit? Pa od svih on je zadnji za kojeg bi trebali to pitati', rekao je Plenković.

Ponovio je da onaj tko želi raditi u Vladi to mora htjeti. 'Svatko tko hoće sam otići, može ići sutra. U vladi može biti netko tko silno želi biti i tko ima povjerenje mene i vladajuće većine. Marić je odličan, napravio je super posao. Ali odlazi jedan čovjek, ostaje sustav. Država mora funkcionirati sa ili bez svakog od nas. Vidjet ćete da je Primorac sjajan. Kao što je Zdravko stekao reputaciju svojim radom, tako će i Marko', kazao je.

Konferencija Andreja Plenkovića Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Na pitanje da li ovo smatra nelojalnim potezom Marića, s obzirom da ga je toliko i branio ranije u Saboru, kazao je to ne doživljava tako. 'Mi smo toliko toga prošli. Pričati o pogođenosti, te kategorije su davno prošle', dodao je premijer.

Na pitanje da li je možda kap koja je prelila čašu napisi o ljetovanju ministra Marića, kazao je: 'Za mene ne, a da li je za njega, morat ćete ga pitati. Ja sam to jedva doživio kao priču'.

Nije želio danas otkriti tko će zamijeniti Marića na poziciji potpredsjednika Vlade.

Na pitanje da li je ljut što mu Marić nije rekao da želi otići kada je bila ranija rekonstrukcija Vlade, kazao je. 'Ma nisam ljut, Što ste se uhvatili te ljutnje? Što ću se ljutiti?'

Kazao je da je Marko Primorac nestranački kandidat, tj da nije član HDZ-a. 'Ja sam htio nekog tko će mi biti pravi čovjek u pravom trenutku. Bilo je i drugih ljudi, ali ovaj čovjek je spreman angažirati se maksimalno i bavit se ovom temom. Samo čekamo da ozdravi od korone', kazao je Plenković.

Kazao je da je dogovor o odlasku Marića i dolasku Primorca napravljen prije nekog vremena i da bi brzo to objavili. 'Ali netko je propjevao', dodao je premijer.