Eko-Flor Plus

Tvrtka u kojoj je gorio otpad dio je Pripuzova carstva, provjerili smo kako rade

11.10.2023 u 16:48

Bionic
Reading

Skupljanje otpada u Hrvatskoj je, čini se, vrlo opasan biznis. Nakon velikog požara plastike u osječkoj Dravi International gorjelo je i u tvrtki Eko-Flor Plus u Mokricama kod Oroslavja. Srećom, bio je to manji incident. Vatrogasci su brzo pod nadzor stavili vatru koja je u noćnim satima u ponedjeljak izbila u dijelu u kojem se nalazio nerazvrstani otpad. Eko-Flor Plus u sastavu je Cios grupe, čiji je vlasnik Petar Pripuz

Firma je osnovana 2001. i do danas je izrasla u najveću domaću privatnu tvrtku za sakupljanje komunalnog i neopasnog otpada u Hrvatskoj. Pokriva područje gotovo cijele kontinentalne Hrvatske te Zadarske županije. Ukupno je to oko 65.000 kućanstava i 3000 tvrtki. Posjeduje svoj strojni i vozni park te stotinjak vozila različitih namjena.

Prema podacima Fine, Eko-Flor Plus završio je prošlu godinu s rekordnim poslovnim brojkama. Imao je 21,3 milijuna eura prihoda i 2,5 milijuna eura dobiti. Zapošljava više od 200 ljudi, čija prosječna plaća iznosi 967 eura.

U Pripuzovoj grupaciji Eko-Flor Plus jedna je od većih firmi. Cios grupu čini osam kompanija, od kojih je najjača CE-ZA-R iz Zagreba, čija je glavna djelatnost prikupljanje, oporaba i trgovanje metalnim otpadom. Lani je ta tvrtka zabilježila 278,59 milijuna eura prometa i 21,01 milijun eura dobiti. Broji više od 300 djelatnika s prosječnom plaćom od 1255 eura.

Firma Metis sa sjedištem u Kukuljanovu kod Rijeke u 2022. imala je 54,20 milijuna eura prihoda i 3,19 milijuna eura dobiti. Njezinih oko 190 zaposlenih bavi se skupljanjem otpada u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji.

U Sisku Pripuz ima četiri tvrtke: talionicu i ljevaonicu aluminija CIAL, tvrtke C.I.O.S. SRF i DEPOS, koje dodatno obrađuju frakcije nastale prethodnim procesima obrade otpada, te kompaniju CIOS ENERGY, koja razvija projekt prvog privatnog postrojenja za proizvodnju električne i toplinske energije iz otpada u Hrvatskoj.

  • +2
Požar u Mokricama Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Pod skutima Cios grupe još je i C.I.B.O.S. iz BiH s oko 140 radnika, a koji skuplja i reciklira metalni otpad.

Ukupno Pripuzova grupacija zapošljava više od 1100 ljudi, a konsolidirani prihodi lani su joj iznosili rekordnih 389,5 milijuna eura.

Prije tri godine Pripuz se povukao s mjesta predsjednika Uprave na čelo Nadzornog odbora. Operativno vođenje kompanije od 1. studenoga 2020. preuzela je njegova kći Iva Pripuz Špekuljuk. Istovremeno je članicom Uprave imenovana njezina dugogodišnja suradnica Tajana Tomašević.