zrak je čist

Prestalo izdimljavanje s požarišta u tvrtki Drava International

10.10.2023 u 13:10

Bionic
Reading

Prestalo je izdmimljavanje s požarišta plastike u osječkoj tvrtki Drava International, a s obzirom na poboljšanu kvalitetu zraka prestaju vrijediti preporuke građanima da se dulje vrijeme ne zadržavaju na otvorenom prostoru, izvijestili su u utorak iz Stožera Civilne zaštite

Načelnik županijskog stožera dožupan Mato Lukić rekao je na konferenciji za novinare kako je, prema izvješćima vatrogasaca, stanje na požarištu dobro i pod kontrolom, a vatrogasci će dežurati još nekoliko dana.

Izdimljavanje je prestalo zahvaljujući dijelovima požarišta koji su zatrpani zemljom, ali i onima koje su vatrogasci zadnja dva dana neprestano natapali, kaže Lukić.

  • +2
Pogled iz zraka na požar u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksic/PIXSELL

Počelo je kriminalističko isitraživanje požarišta u krugu tvrtke, i dalje se provodi uzorkovanje tla, a od srijede će veterinarska inspekcija uzimati uzorke hrane za životinje, mesa. mlijeka i jaja te ostalih prerađevina.

Lukić je izvijestio da su se predstavnici radnika Drave International danas sastali sa županom Ivanom Anušićem, koji im je rekao da je županiji u interesu svako radno mjesto, pa i u toj tvrtki.

Radnici su iznijeli svoje viđenje događaja, sastanak je dobro prošao i dogovorili smo komunikaciju u narednom razdoblju, dodao je Lukić.

Načelnik osječkog Stožera dogradonačelnik Dragan Vulin rekao je kako se nastava u osječkim osnovnim i srednjim školama danas odvija normalno, a normalno rade i dječji vrtići.

Nema odstupanja od normalnih vrijednosti lebdećih čestica

Na dvije mjerne postaje u gradu i dalje se mjeri kvaliteta zraka, koja je u ovome trenutku prihvatljiva, što znači da nema odstupanja od normalnih vrijednosti lebdećih čestica.

Budući da više nema izdmiljavanja, što je predstavljalo izravnu ugrozu stanovništva, više nisu na snazi preporuke da se ne boravi dulje vrijeme na otvorenom, kaže Vulin.

Po završetku policijskog očevida Vulin najavljuje kako će se i taj dio požarišta zasuti zemljom, jer se to pokazalo učinkovitim rješenjem.

  • +47
Tvornica Drava International jutro nakon požara Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Na opasku novinara kako je jedna od meteorologinja DHMZ-a pozvala građane da do nedjelje ipak ostanu u kućama, Vulin je rekao da se pojavljivalo puno informacija, pa i dezinformacija, dok su se čelnici lokalnih stožera trudili plasirati pravodobne i točne informacije.

Kao i u svakoj krizi, javlja se puno stručnjaka i kvazi-stručnjaka, koji, možda i bez loše namjere, iznose netočne informacije i šire paniku, dodao je.

"Poručujem građanima da slušaju službene informacije i preporuke Stožera i drugih stručnih službi, jer u javnosti ima netočnih i krivih informacija koje mogu nepotrebno uznemiriti ljude", ističe Vulin.