POPUNJENA KVOTA

Državu iznenadio 'bum' solarnih elektrana

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 16.01.2013 09:35
  • Objavljeno 15.01.2013 u 14:04
Solarna kuća solarna energija

Solarna kuća solarna energija

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

'Previše smo poticali solarnu energiju', zaključak je ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka na činjenicu kako je samo u dva mjeseca popunjena ovogodišnja kvota za sunčane elektrane na krovovima

Pokazalo se kako su u krivu bile procjene da će izmjena tarifa, napravljena lani u proljeće, uništiti 'solar' i otjerati investitore. Tad je pojednostavljena i procedura

Zbog svega toga došlo je do pravog buma solarnih elektrana koji je državi i privatnim poduzetnicima sad prouzročio drugu vrstu problema.

Kako je kvota od 15 MW za integrirane sustave (elektrane na krovovima) popunjena, Operator tržišta električne energije (HROTE) stopirao je sklapanje novih ugovora za povlaštene proizvođače električne energije.

Poduzetnici koji su investirali novac u projekt, a nisu stigli predati zahtjev za sklapanje ugovora osjećaju se izigranim. Država ih je 'namamila' povoljnim cijenama, a sad su u opasnosti da izgube sve uloženo.

Kako bi se riješila nastala situacija, ministar Vrdoljak je najavio kako će se u narednih mjesec dana odlučiti kako dalje

Izgledno rješenje je da se poveća kvota i potiču samo sunčane elektrane od 10 do 30 KW, a ne kao što je sad slučaj do 300 KW.

'Investitori koji rade projekte do 30 KW mogu računati da će dobiti ugovor povlaštenog proizvođača. Ali oni koji rade elektrane iznad toga morat će pričekati političku odluku', rekao je Vrdoljak na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Trenutno u Hrvatskoj rade 102 sunčane elektrane ukupne snage 3,8 MW koje isporučuju energiju u mrežu po povlaštenoj cijeni. Njih još 422 planirane snage 11 MW imaju sklopljen ugovor s HROTE-om, ali još nisu priključene na mrežu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!