SPREMNO 200 MILIJUNA KUNA

Druga aukcija HBOR-a za kreditiranje tvrtki

24.03.2010 u 08:55

Bionic
Reading

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) danas će, 24. ožujka, održati drugu aukciju za model A, odnosno za dodjelu kvota kredita za provedbu Programa kreditiranja obrtnih sredstava, a kreditna kvota HBOR-a za tu aukciju je 200 milijuna kuna.

To je isti iznos kao i u prvoj aukciji, a kako HBOR u kreditima namijenjenim programu kreditiranja obrtnih sredstava sudjeluje sa 40 posto, kada se iznosu aukcije pridoda i 60 postotni udio banaka, što je 300 milijuna kuna, ukupni kreditni potencijal koji će i nakon druge aukcije biti na raspolaganju poduzetnicima je 500 milijuna kuna.

I druga aukcija HBOR-a za model A raspisana je samo za kredite s ročnošću tri godine, a prednost u dobivanju kvote kredita imat će banka koja ponudi nižu maržu.

Naime, HBOR svoj 40 postotni udio u kreditu plasira po kamatnoj stopi 3,8 posto, a kolika će biti konačna kamata za poduzetnike ovisit će o stopi koju će za svoj 60-postotni udio ponuditi banke.

Na prvoj aukciji održanoj 19. veljače, HBOR je također ponudio iznos od 200 milijuna kuna, a pristigle su ponude 16 banaka u ukupnom iznosu 357,15 milijuna kuna

HBOR je nakon prve aukcije prihvatio ponude šest banaka, njima su odobrene kvote od 3,75 milijuna kuna do 71,25 milijuna kuna, a kamate se za krajnje korisnike kreću od 4,64 posto do 4,82 posto.

U aukciji HBOR-a mogu sudjelovati samo poslovne banke koje su odobrile kreditna sredstva HBOR-u za provedbu programa, odnosno koje sudjeluju u klupskom kreditu.

Prema pozivu za drugu aukciju za model A, banke sutra, 24. ožujka, od 9 do 14 sati elektronskom poštom HBOR-u šalju šifrirane ponude, a od 14 do 15 sati šifre za njihovo otvaranje.

Nakon aukcije, HBOR ima rok od tri radna dana da izabere najbolje ponude.

Prema Programu kreditiranja obrtnih sredstava, najviši iznos kredita koji se može odobriti poduzetnicima je 80 milijuna kuna, a krediti su namijenjeni financiranju obrtnih sredstava.

Najviše do 20 posto kredita poduzetnici će moći koristiti za otplatu obveza prema bankama, a dio će, načelno je dogovoreno također do 20 posto kredita, moći koristiti i za podmirenje svojih obveza prema državi.

Korisnici kredita mogu biti svi poduzetnici koji imaju potencijala za održivi razvoj, trgovačka društva, obrtnici i drugi poduzetnici koji su registrirani i obavljaju djelatnost u Hrvatskoj, neovisno jesu li mali, srednji ili veliki, a koji su u poteškoće zapali nakon 1. srpnja 2008.