Veliki iznosi u Igri

Doznali smo koliko će novca Ramljak danas dati Agrokorovim dobavljačima

31.08.2017 u 12:28

Bionic
Reading

Agrokor na čelu s izvanrednim povjerenikom Antom Ramljakom trebao bi velikim dobavljačima tog koncerna isplatiti oko 40 posto dugova nastalih za vrijeme Ivice Todorića. Ramljak i vjerovničko vijeće Agrokora sastaju se danas u Zagrebu

Šef Agrokora jutros je posjetio Vladu te je prezentirao svoj rad premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici gospodarstva Martini Dalić

Dalić je u srijedu, u HRT-ovom Dnevniku, rekla da će se na vjerovničkom vijeću danas raspravljati o tome tko uopće ulazi na listu velikih dobavljača, nakon čega će krenuti isplate dugova u iznosu od 30 posto njihove ukupne vrijednosti. 

Za to je predviđeno 120 milijuna eura iz ranijeg kredita teškog 480 milijuna eura, a koji je dalo dvadesetak financijskih institucija izuzev ruskog Sberbanka

Podsjetimo, iz tog kredita su ranije isplaćeni svi dugovi obrta, malih i mikro dobavljača te OPG-ova. Na to je potrošeno 150 milijuna kuna (oko 20 milijuna eura). Danas se očekuje da će se isplatiti i oko 200 mikro dobavljača čija potraživanja nisu prepoznata u prvom krugu prijave. Za to se sprema oko 19 milijuna kuna. 

Tportal od dobro upućenog izvora doznaje da će iznos isplaćenog duga velikim dobavljačima biti i nešto veći od trećine, tj. da se kreće na razini od 40 posto starih dugovanja, koja iznose oko 430 milijuna eura. Isto tako, dobavljači će dobiti povrat u proporcionalnom iznosu u odnosu na preostali iznos starog duga. 

Odluka danas

Kreće dokapitalizacija Konzuma BiH

Vjerovničko vijeće Agrokora danas bi trebalo donijeti odluke koje su potrebne za stabilizaciju poslovanja Konzuma BiH i koje bi trebale omogućiti povratak Mercatora u tu zemlju. Ranije je najavljeno da će dio Konzumovih trgovina u BiH ponovno poslovati pod brendom Mercator. Osim toga, očekuje se da će se donijeti odluka o dokapitalizaciji Konzuma BiH, koju će provesti Agrokorove kompanije u toj zemlji.

Agrokor je ranije objavio da su dugovi prema velikim dobavljačima na kraju ožujka ove godine iznosili 6,2 milijarde kuna (oko 825 milijuna eura). Isto tako, na prethodnoj sjednici vjerovničkog vijeća dogovoreno je da se velikim dobavljačima isplati trećina starih dugova, odnosno oko 120 milijuna eura, ali se to uvjetuje nastavkom suradnje s koncernom.

Drugim riječima, isplata starih dugova nije kraj priče za dobavljače. Oni će svoje interese i dalje nastaviti zastupati kroz vjerovničko vijeće te će surađivati na izradi nagodbe koja je krajnji cilj lex Agrokora i cijele izvanredne uprave. Dio nenaplaćenih dugova sigurno će se još godinama potezati po sudovima jer se može pretpostaviti da neće svi dobavljači Agrokora biti zadovoljni nagodbom. 

  • +17
Radni dan Ante Ramljaka Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Dug Agrokora se dijeli na stari i novi - onaj koji je nastao nakon primjene lex Agrokora. Tako od iznosa od 6,2 milijarde kuna treba odbiti dio koji je servisiran prvim 'požarnim kreditom' od 80 milijuna eura te plaćenim dugom malim dobavljačima u iznosu od 20 milijuna eura

'Taj stari dug danas iznosi oko 430 milijuna eura', kaže naš izvor. 

Dobavljači bi tom gestom zapravo trebali biti zadovoljni jer će dobiti nešto novca prije nego što završi nagodba, što nije slučaj u klasičnim stečajevima i predstečajevima. 

  • +5
Raniji sastanci dobavljača Agrokora s Antom Ramljakom Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL