TRŽIŠTE NEKRETNINA

Došli su Amerikanci, krizi je kraj

  • Autor: Gorden Knezović
  • Zadnja izmjena 22.12.2010 17:09
  • Objavljeno 23.12.2010 u 07:00
zagreb, neboder

zagreb, neboder

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Jedna od većih zanimljivosti ovogodišnjeg tržišta nekretnina jest činjenica da su dva najveća investitora u 2010. bili američki fondovi, od kojih je jedan WP Carey koji je u Zagrebu kupio logistički centar na Žitnjaku od Agrokora

Većina kapitala uloženog u Hrvatsku stranog je porijekla, a u svjetlu WP Careyovog uspješnog poslovanja na ovom tržištu, za očekivati je da će doći do novih transakcija, najavljuje Ward Stocker, direktor Odjela za Investicije za jugoistočnu Europu konzultantske kuće King Sturge.

Stvari se okreću na bolje

Dolazak američkih investicijskih fondova na tržište Stocker drži pouzdanim znakom 'približavanja dnu ciklusa' potkrijepivši to predviđanjima da gotovo sve zemlje u Europi najavljuju pozitivan BDP u 2011, da su se kapitalne vrijednosti već počele stabilizirati u mnogim većim gradovima, uključujući London, Pariz, München i Varšavu.

Stocker kaže kako investitori još nisu u mogućnosti pronaći pravi proizvod koji bi zadovoljio kriterije povrata kakve fondovi traže.

'Dok svjedočimo ciklusu smanjenja stope prinosa u srednjoj Europi, ulagači će se više orijentirati prema jugu Europe. To je s gospodarske točke gledišta vidljivo u omjeru rizika i zarade, ali gledajući unatrag, povijest nam govori da će se kapital kretati prema jugu', tvrdi Stocker dodavši kako su jedina preostala prepreka tome stajalište banke, no i one mijenjaju stav.

'Da je netko u Hrvatskoj pokušao kupiti komercijalnu nekretninu samo prije šest mjeseci, naišao bi na nezainteresiranost banaka. Sada smo svjedoci kako dvije banke pružaju mogućnost financiranja. Financijeri općenito raspravljaju sve otvorenije. Potvrda toga je nekoliko transakcija koje su se dogodile u zadnjem kvartalu 2010. i koje će se dogoditi u prvom kvartalu sljedeće godine', optimistično je najavio Stocker dodavši kako će u novim poslovima koji slijede investitori i developeri morati uložiti oko 40 posto vlastitih sredstava. Olakšanje će im biti niska postojeća bazna kamatna i trošak posuđivanja koji je sličan onom iz 2007. godine.

Potrebni su novi uredski prostori

Stocker smatra da se u Hrvatskoj u skoro vrijeme otvara mogućnost kupnje kvalitetnih projekata kao što su trgovački centri, a usto se javlja i potreba za gradnjom novih uredskih objekata za kojima će potražnja rasti naročito u 2012. i 2013. kada će mnogi postojeći ugovori o zakupu isticati.

Budući da novi objekti trebaju biti održivi u ekološkom smislu, mora se voditi računa o njihovom utjecaju na okoliš i energetskoj učinkovitosti te moraju biti u skladu sa standardima Europske unije u pogledu radne okoline, objasnio je Stocker, dodavši kako je najvažnije da takvi objekti budu u skladu s očekivanjima korisnika i da njihovi troškovi poslovanja i održavanja budu niski.

Podsjetio je kako u Zagrebu postoji mnogo uredskih objekata prve generacije iz kojih će se sadašnji zakupnici seliti.

'Ako se želi započeti s gradnjom planiranih projekata, morat će se potpisati predugovori o zakupu, uložiti znatan iznos vlastitog kapitala, stoga ćemo svjedočiti većem broju zajedničkih ulaganja', objasnio je ukazavši i kako je za novi početak bitno i pozitivno raspoloženje da tržište održi zamah.

Zaključio je da investitori, umjesto traženja izgovora i prebacivanja krivnje na banke ili političare, developeri i savjetnici moraju gledati širu sliku rastućeg tržišta.

Sa Stockerovim stajalištem složio se nedavno na zagrebačkoj konferenciji CEEQA, održanoj u suradnji s Financial Timesom, i predsjednik Uprave GTC-a Eli Alroy koji je naglasio da Hrvatskoj nužno trebaju reforme porezne politike i zakonska prilagođavanja uz povećanje likvidnosti iz banaka.

Pixsell

Pixsell

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Vedrana Likan

Investiranje je spreman podržati i EBRD uz suradnju s kvalitetnim developerom i komercijalnom bankom koja će preuzeti dio rizika financiranja, potvrdila je Sylvia Gansser Potts iz te razvojne banke dok se Otis Spencer iz Heitmana također slaže s tvrdnjom da u jugoistočnoj Europi, posebno u Hrvatskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj, postoje mogućnosti realizacije atraktivnijih stopa povrata u usporedbi s tržištima srednje Europe.

Likan: 'Zbog izbora možda će investitori pričekati 2012.'

Direktorica zagrebačkog ureda Colliers Internationala Vedrana Likan potvrdila nam je kako je u drugoj polovici ove godine započeo trend pojačanih aktivnosti stranih investitora na hrvatskom tržištu nekretnina dodavši kako će se sa skorim ulaskom Hrvatske u EU tijek poslova, dogovora i ugovora s dobavljačima radova, poslova i usluga biti drukčiji te će se neminovno i naše građevinske kompanije naći u novom poslovnom okruženju i s novom konkurencijom koja već ima iskustvo rada u europskom okruženju i uvjetima.

Upozorila je kako će oporavak tržišta nekretnina u Hrvatskoj imati i otežavajuće okolnosti, osim standardnih problema spore administracije i poreznog sustava, podsjetila je kako je iduća godina izborna, a investitori koji planiraju investicijske i transakcijske aktivnosti imaju izrazitu skepsu prema neučinkovitosti sustava u trenucima početaka predizbornih kampanja te godinu dana nakon konstituiranja vlasti dok se nova ili stara garnitura ne postavi na političke i operativne pozicije.

'Tijekom tog vremena, a temeljem njihovih iskustava, poznavanja našeg tržišta, političkih ciklusa i ionako sporog birokratskog sustava, od sredine 2011. do sredine 2012. investitori će imati vakuum period kada se na razinama lokalnih i drugih vlasti, a sve su ključne za budućnost projekata nevezano od njihove veličine i lokacije, neće donositi važne odluke ili izdavati dozvole za projekte koji se pokreću ili će se pokrenuti unutar sljedećih šest mjeseci.'

Likan smatra kako će to sigurno će utjecati na odluke investitora da možda svoje odluke odgode do 2012. godine

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi