DETALJNI IZRAČUN

Donosimo potpun pregled koliko će zapravo rasti plaće profesorima, a koliko čistačicama i domarima

06.12.2019 u 13:44

Bionic
Reading

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske napravio je izračune rasta plaća za sve kategorije zaposlenika u osnovnim i srednjim školama za koje je postignut sporazum. Izračuni su napravljeni na primjeru samca s prebivalištem u Zagrebu koji ima 20 godina radnog staža

Nakon mjesec dana štrajka Vlada je sa sindikatima obrazovanja u četvrtak potpisala temeljni kolektivni ugovor i sporazum oko dodataka na plaću, čime je potvrđen izboreni rast plaća u školstvu.

O detaljima sporazuma predstavnici sindikata govorili su na današnjoj konferenciji za medije.

'Svi ciljevi pred nama su dostignuti, jedini kompromis je u tri koraka, umjesto u dva, za koliko smo bili spremni', rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Naglasio je da nenastavno osoblje nije zakinuto postignutim sporazumom jer im je kroz dodatke osiguran podjednak rast plaća, kao i nastavnom osoblju kroz koeficijente.

Potvrđuju to i usporedni izračuni Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama koji uključuju rast plaća za sve kategorije zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.

Dakle svim zaposlenima plaće će postupno u razdoblju od 14 mjeseci (do siječnja 2021.) ukupno porasti oko 12 posto.

Nastavnom osoblju plaće će rasti na temelju povećanja koeficijenata od 6,11 posto i na temelju povećanja osnovice od 6,12 posto.

  • +7
Konferencija za medije Sindikata hrvatskih učitelja i zaposlenih u srednjim školama Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Izračuni pokazuju da će u narednih četrnaest mjeseci učiteljima i nastavnicima neto plaća (na primjeru samca u Zagrebu s 20 godina staža) porasti u rasponu od minimalno 593 kune (zanimanje suradnik u nastavi) do maksimalno 952 kune (zanimanje učitelj stručnjak edukacijsko-rehabilitacijskog profila – savjetnik).

Najbrojnijoj skupini nastavnog osoblja, a to su učitelji, nastavnici, stručni suradnici i odgajatelji s visokom stručnom spremom, plaća će do siječnja 2021. porasti 767 kuna.

Nenastavnom osoblju plaće će rasti na temelju povećanja osnovice od 6,12 posto i dodatka od šest posto.

Prema izračunima, različitim kategorijama nenastavnog osoblja u narednih četrnaest mjeseci neto plaća (na primjeru samca u Zagrebu s 20 godina staža) porast će u rasponu od minimalno 418,78 kuna (za zanimanja pomoćno-tehnički radnik, spremačica, pomoćnik u kuhinji, čuvar) do maksimalno 555,61 kunu (za službenika koji je istovremeno voditelj računovodstva i tajnik).

  • +40
Prosvjed učitelja i nastavnika Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Valja naglasiti kako su predstavljene povišice najmanje moguće s obzirom na to da je izračun rađen na primjeru samca u Zagrebu, u kojem se ujedno plaća najveći prirez.

To u praksi znači da bi zaposlenici u školama koji žive u mjestima s manjim prirezom i koji imaju druge porezne olakšice, poput primjerice djece i uzdržavanih članova obitelji, imali kudikamo veći rast plaća.