Lamia nekretnine

Dom iz snova ili noćna mora?

21.11.2019 u 08:42

Bionic
Reading

U prošlom članku koji možete pročitati na linku niže uglavnom sam se bavila prodavateljima i kako njima može pomoći angažiranje agencije za nekretnine

5 razloga zašto angažirati agenciju za prodaju vaše nekretnine

Ovaj put pokušati ću odgovoriti na isto pitanje iz kuta kupca - zašto trebate angažirati agenciju za kupnju vaše nekretnine i kako vam možemo pomoći da dom iz snova ne postane noćna mora?

1. PRONALAZAK NEKRETNINE

Kao i prodavateljima tako su i kupcima mnoge informacije dostupne na internetu i stoga često smatraju da nema potrebe platiti nekome da vam nađe nekretninu kada je ionako sve na internetu. Da li ste sigurni da je sve na internetu?

Već prvi put kada dođem u stan u glavi imam barem tri kupca kojima ću ponuditi nekretninu, tek kada oni pogledaju i donesu odluku na red dolaze nepoznati kupci tj. oglasnici gdje je ona svima dostupna. Ne želite li imati priliku biti među prvima koji su dobili informaciju o novoj nekretnini na tržištu?

2. PERSONALIZIRANA PONUDA

Ako ste krenuli u potragu za novim domom vjerojatno vam je odmah bilo jasno da se oglašava sve i svašta, oglasi s polovičnim informacijama, previše informacija u opisu, lošim fotografijama, bez fotografija isl. Pretraživači mogu suziti izbor na grad, naselje, površinu no samo ako je oglašivač te informacije u oglasu doista i naveo, lako se dogodi da vam promakne dobra nekretnina u moru svega.

Vaš agent je tu da mu kažete svoje želje, potrebe i mogućnosti. Možda će vam se neka pitanja koja vam agent postavi činiti preosobna no kupnja doma je vrlo osobna stvar i ako netko želi da mu pronađem dom moram tu osobu i upoznati. Moram znati kako živite, koje su vam navike, zašto uopće mijenjate stan. Sve to pomoći će mi da vam nudim samo stanove koji zadovoljavaju većinu vaših kriterija. A ukoliko se vaše želje, potrebe i mogućnosti nikako ne podudaraju tu smo da zajedno nađemo kompromis.

3. PAPIROLOGIJA I PRAVNA PODRŠKA

Kada mi kupac postavi pitanje “da li je stan čist 1/1?” znam da mu treba pomoć ali i da toga vjerojatno nije svjestan. Drugo najčešće pitanje je „da li je nekretnina etažirana?“ i također mi je znak da je kupac u strahu što je potpuno razumljivo, da se je informirao što je pohvalno ali i da nije u potpunosti siguran u značenje terminologije.

Bavim se nekretninama devet godina i još uvijek se dogodi da pred mene dođe vlasnički list kakav nikada nisam vidjela i za koji nisam sigurna da li je potpuno u redu. Zato sam se pobrinula da surađujem s odvjetničkim uredom koji je specijaliziran za zemljišno-knjižne poslove, sama nikada ne bi kupila stan koji oni nisu provjerili pa se tako nešto ne može dogoditi niti mojim klijentima.

4. PREGOVORI

Kod pregovora najvažnija informacija za vas kao kupca je zašto prodavatelj prodaje nekretninu, time ćete znati kolika je njegova motivacija za prodaju.

I kao što kupac neće prodavatelju reći sve što zaista misli o njegovom stanu, tako ni prodavatelj neće kupcu odati koliko mu je bitno prodati nekretninu ali te informacije agent najčešće zna i ovisno o njima vodi pregovore u željenom smjeru.

Znalo se dogoditi da kupci nisu odlučili dati ponudu za stan koji im je odgovarao jer je prodavatelj rekao da je cijena fiksna a kasnije su saznali da je nekretnina prodana čak i za manji iznos od onoga što su oni bili spremni platiti. Razgovarajte sa svojim agentom iskreno i otvoreno i prepustite njemu komunikaciju s prodavateljem, tako vam može najviše pomoći.

5. VEZANA PONUDA USLUGA

Pronašli ste nekretninu, dogovorili cijenu i uvjete ali postoji još niz drugih radnji koje za kupca tek započinju završetkom kupnje. Agencije u puno slučajeve nude veze između drugih potrebnih usluga te vam i na taj način mogu uštedjeti vrijeme i novac.

U kriznim godinama iza nas kupac je imao moć, prodavatelj je dosta ovisio o agentu kako bi osigurao da kupac kupi baš njegovu nekretninu, tako se stvorila sve veća navika na našem tržištu da se za prodaju angažira agencija. Kupci su još uvijek manje spremni platiti za ovu uslugu no priča se okrenula i na tržištu prodavatelja agent je kupcu od velikog značenja kako bi uopće došao do kvalitetne nekretnine.

Zapamtite da ulažete u svoj dom, jedan od možda dva u životu, ulažete svoju životnu ušteđevinu ili dižete kredit na dugo vremena. Ne želite li pokraj sebe imati nekoga tko je to sve uspješno prošao puno puta?

Želite li da i vama pomognemo pronaći vaš dom iz snova dogovorite sastanak na tel: 098-276-873 ili mail: ured@lamia-nekretnine.com.

Sandra Gluvaković Juratovac
Ovlaštena agentica posredovanja u prometu nekretnina
Lamia nekretnine d.o.o.
Varšavska 7, Zagreb
098-276-873