eksplozije, visoke temperature...

DOK-ING isporučio jedinstvenog robota u svijetu; Civilna zaštita koristit će ga gdje ljudi ne mogu doći

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 19.02.2021 14:24
  • Objavljeno 19.02.2021 u 14:24
Iisporukai jedinstvenog u svijetu zapovjedno-komunikacijskog centra s multifunkcionalnim robotskim sustavom za krizne situacije MUP RH

Iisporukai jedinstvenog u svijetu zapovjedno-komunikacijskog centra s multifunkcionalnim robotskim sustavom za krizne situacije MUP RH

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dok-Ing

DOK-ING, vodeća hrvatska tvrtka u razvoju i proizvodnji daljinski upravljanih sustava za humanitarno razminiranje, podzemno rudarstvo te upravljanje u kriznim situacijama isporučila je MUP-u zapovjedno-komunikacijski centar s multifunkcionalnim robotskim sustavom za krizne situacije. Navedeni sustav je jedinstven u svijetu, a odmah po isporuci je uručen Državnoj intervencijskoj postrojbi civilne zaštite – Zagreb

Dok-Ing je isporučio multifunkcionalni robotski sustav za krizne situacije Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske, priopćili su iz ove tvrtke.

Riječ je o prvom od ukupno 3 isporuke MUP-u. Robotski sustav je odmah predan krajnjem korisniku Državnoj intervencijskoj postrojbi civilne zaštite - Zagreb.

DOK-ING-ov zapovjedno-komunikacijski centar s multifunkcionalnim robotskim sustavom za krizne situacije prvi je takav sustav u svijetu.

Koristit će ga hrvatske intervencijske postrojbe. Osmišljen je i dizajniran za hitne intervencije u situacijama gdje je intervencija ljudskih posada ograničena ili čak onemogućena zbog ekstremnih okolišnih uvjeta kao što su visoke temperature, eksplozije i urušavanje objekata.

DOK-ING

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: DOK-ING

Koristeći dosadašnju tehnologiju, intervencije operativnih snaga su bile ograničene po vremenu i prostoru čekajući da se stvore okolišni uvjeti prihvatljivog rizika za ljudske posade. S novom DOK-ING-ovom tehnologijom, baziranom na daljinski upravljivom multifunkcionalnom robotskom sustavu, intervencija može početi u trenutku dolaska, čime se drastično smanjuje intenzitet i opseg nesreće te umanjuje broj žrtava i veličina štete.

DOK-ING-ov multifunkcionalni robotski sustav već se dokazao u nesrećama u Rusiji te u nekoliko država Azije i Europe, a u pripremi je isporuka u još nekoliko država Europske unije. Ministarstvu unutarnjih poslova je isporučen zajedno sa zapovjednim i komunikacijskim centrom iz kojega se upravlja operativnim timovima i robotskim sustavom, a za potrebe kriznih stožera i operativnih postrojbi.

Kada isporuka bude kompletirana, odnosno sva 3 sustava isporučena, Hrvatska će biti u stanju ispuniti svoje obaveze prema Sustavu Civilne Zaštite Europske unije na jedinstveni način unutar Europske unije, a to je pomoć u slučaju velikih katastrofa i katastrofa s nuklearnim, kemijskim i biološkim prijetnjama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!