nuklearne i druge prijetnje

DOK-ING sudjeluje u projektu Europske obrambene agencije, razvijaju mrežu dronova za rano upozoravanje

10.02.2021 u 09:03

Bionic
Reading

U suradnji s još 4 države članice Europske unije, DOK-ING će kroz projekt Europske obrambene agencije sudjelovati u razvoju senzorske mreže bespilotnih letjelica i kopnenih besposadnih sustava pomoću kojih će se prikupljati podaci i stvarati 24/7 situacijska slika u slučaju nuklearnih, bioloških, radioloških i kemijskih prijetnji. Projekt je ušao u operativnu fazu 21. siječnja ove godine.

Projekt naziva „Nadzor kemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih prijetnji kao usluga“ (Chemical, Biological, Radiological, Nuclear Surveillance as Service – CBRN SaaS) objedinjuje konzorcij poslovnih subjekata, na čelu s Austrijskim institutom za tehnologiju. Poslovni subjekti iz Austrije, Mađarske, Slovenije te DOK-ING iz Hrvatske zajednički će provesti ideju razvoja senzorske mreže besposadnih letjelica i besposadnih kopnenih vozila za prikupljanje podataka i stvaranje 24/7 situacijske slike u slučaju nuklearnih, bioloških, radioloških i kemijskih prijetnji.

Europska obrambena agencija (EDA) objavila je ulazak projekta u operativnu fazu 21. siječnja ove godine, a završetak projekta je planiran za prosinac 2023. godine.

Prepoznatljivost DOK-ING-a na svjetskoj razini u razvoju i proizvodnji besposadnih kopnenih sustava svakako je doprinijela mogućnosti sudjelovanja u projektu CBRN SaaS iz područja obrane. Sudjelovanjem u projektu, DOK-ING će raditi na kreiranju novog besposadnog sustava kao bitnog dodatka postojećim sposobnostima država konzorcija za buduće korištenje u okvirima NATO-a, UN-a te Zajedničke obrambene i sigurnosne politike EU.

DOK-ING-ov doprinos projektu bit će osiguravanje sposobnosti detekcije, dekontaminacije, prikupljanja uzoraka i samodekontaminacije u situacijama nuklearnih, bioloških i kemijskih prijetnji kroz platformu nove generacije čije se lansiranje očekuje već u svibnju ove godine.