PODACI HNB-a

Dobri turistički rezultati za prvu polovicu ove godine

30.09.2018 u 11:20

Bionic
Reading

U prvih šest mjeseci 2018. prihodi od stranih turista iznosili su tri milijarde eura, prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB). U odnosu na isto razdoblje prošle godine to je rast od 10 posto, odnosno prihodovano je 276 milijuna eura više

Rast prihoda od stranih turista zabilježen je i u drugom tromjesečju 2018. te je od travnja do lipnja ostvareno 2 milijarde i 558 milijuna eura prihoda od turizma, što je 9 posto više nego li u istom razdoblju 2017. godine, odnosno 222 milijuna eura više, navodi N1.

Udio prihoda od turizma u BDP-u iznosio je u tom razdoblju 19,7 posto, odnosno 1,6 postotnih poena više nego prošle godine u istom razdoblju.

  • +18
Turisti u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

'U ovom trenutku već smo premašili 100 milijuna noćenja i to mjesec dana ranije nego protekle godine, a što nas posebno veseli u prvoj polovici ove godine ostvarili smo tri milijarde eura prihoda od stranih gostiju što je 10 posto više nego u istom razdoblju prošle godine', rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

Rast prihoda u turizmu temelj je daljnjeg razvoja, investicija i povećanja konkurentnosti, dodao je.

'Upravo zato u našim aktivnostima, programima i zakonodavnim izmjenama stavljamo fokus na povećanje efikasnosti turističkog sustava, rast kvalitete i diversifikaciju ponude. Dosadašnji ostvareni rezultati su potvrda velikog iskoraka koji je napravljen prema cjelogodišnjem turizmu, ali vjerujem da ćemo u budućnosti biti još i uspješniji', komentirao je Cappelli.