ERSTE BANKA

Dionice HT-a držati, ciljana cijena 280 kuna

09.09.2010 u 15:51

Bionic
Reading

'Telekomunikacijski sektor nije ostao imun na recesiju, a rast prihoda u sektoru bio je blizu nule', ističe se u Ersteovoj analizi telekomunikacijskog sektora u srednjoj i istočnoj Europi, u kojoj se preporučuje držanje dionica Hrvatskog telekoma, uz ciljanu cijenu od 280 kuna

'Vodeće telekomunikacijske kompanije koje pokrivamo uspjele su održati ili čak i podići razinu dividendi tijekom gospodarske krize, te su pružile povrat ulaganja u iznosu oko 76 posto. U nekim slučajevima, kao što su Magyar Telekom, T-Hrvatski Telekom i Telekom Slovenije, cijena dionice imala je loše rezultate te se povrat od dividendi razvodnio', navodi Vera Sutedja, analitičarka Erste grupe.

Tradicionalni segmenti fiksne i mobilne glasovne telefonije su bili najviše pogođeni, zabilježivši pad od 6,3 posto, odnosno 1,8 posto godišnje u 2009, ističe se u analizi. Navodi se da su 'pay TV', mobilne podatkovne usluge i fiksni internet bili su pokretači rasta, ali 33-postotni udjel njihovih ukupnih prihoda nije bio dovoljno velik da nadoknadi pad prihoda u glasovnom segmentu.

Analitičari Erste banke očekuju da će velike telekomunikacijske kompanije u srednjoj i istočnoj Europi ponovno nastaviti rasti tek u 2011. ili 2012. godini. Televizijski proizvodi, informatičke usluge i mobilni širokopojasni segment su trenutačno pokretači rasta velikih telekoma srednje i istočne Europe, što stavlja izazove pred fiksne i mobilne mreže. Buduće aplikacije temeljene na internetu još će više povećati zahtjeve za širinom pojasa zbog čega će telekom kompanije morati značajno povećati ulaganja u optičku mrežu.

'Upitno je da li će postojeće razine dividendi velikih telekoma koje pokrivamo biti održive kada krenu ulaganja u FTTH ili LTE', ističe se u studiji.

Što se tiče izgleda u budućnosti, u studiji se navodi da su marže velikih telekoma srednje i istočne Europe još uvijek veće od onih u zapadnoeuropskim kompanijama, ali ističe se da se ta razlika kontinuirano smanjuje.

Veliki telekomi sa snažnim bilancama, poput T-Hrvatskog Telekoma i tvrtke Telefónica O2 CR, u mnogo su snažnijoj poziciji da si priušte i visoke kapitalne troškove i visoku dividendu, ali povrat ulaganja je vrlo upitan, te ovisi o pokrivenosti, cijeni, te regulatornom i konkurentskom okruženju.

'U svakom slučaju, mislimo da su šanse da telekomi izbjegnu ulaganja vrlo male, budući da su ona neophodna za održavanje kvalitete triple play usluge, mobilnog širokopojasnog pristupa i usluga s dodanom vrijednosti, poput igrica ili videa na zahtjev', zaključuje Vera Sutedja.

Analitičari Erste banke preporučuju kupnju dionica Turk telekoma dok za većinu ostalih srednjoeuropskih telekom dionica daju ocjenu 'držati'. Hrvatski telekom nalazi se u grupi s tvrtkama Telefónica O2 CR, Telekom Austria i Turkcell kojima je preporuka ostala nepromijenjena, budući da nemaju pozitivnih katalizatora u bliskoj budućnosti.