I DALJE NEIZVJESNO

Dionice Agrokorovih tvrtki i dalje tonu, povukle za sobom i druge

26.03.2017 u 12:57

Bionic
Reading

I dalje pod utjecajem loše atmosfere zbog problema u Agrokoru, indeksi Zagrebačke burze i prošli su tjedan potonuli više do 2 posto, već drugi zaredom, a gubici bi bili i veći da u petak nije uslijedio snažan oporavak tržišta.

Crobex indeks prošloga je tjedna potonuo 2,96 posto, na 2.112 boda, a Crobex10 za 2,83 posto, na 1.207 bodova.

Njihovi gubici su tijekom tjedna premašivali i pet posto, no ublaženi su zahvaljujući oporavku u petak, kada je Crobex završio dan s plusom od 2,3 posto, a Crobex10 s 2,01 posto.

Redovni promet iznosio je prošloga tjedna oko 98 milijuna kuna, što je 49 milijuna manje nego tjedan dana ranije.

U blok transakcijama ostvareno je još 7,34 milijuna kuna, i to povlaštenim izdanjem Adrisa 4,42 milijuna kuna po cijeni od 475 kuna za dionicu, a redovnim 2,92 milijuna po cijeni od 585 kuna za dionicu.

"Na domaćem tržištu prošli tjedan započeo je uobičajeno s oprezom ulagača i redovnim prometom slabijim od prosjeka uglavnom zbog nedostatka bitnijih korporativnih vijesti. U fokusu trgovanja bila je neizvjesnost oko Agrokora, što se odrazilo na cijene dionica ne samo kompanija iz sastava tog koncerna nego i ostalih kompanija na burzi", ističe Vinko Jurić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Na najvećem gubitku od Agrokorovih izdanja bila je dionica Leda, s padom cijene za 8,7 posto, na 7.300 kuna, a uz promet od 10,15 milijuna kuna bila je i među najlikvidnijima.

Slijedi dionica Jamnice, s gotovo 10 milijuna kuna prometa i padom cijene za 7,4 posto, na 124.990 kuna.

Dionica Belja pojeftinila je, pak, 6,5 posto, na 20,28 kuna, Zvijezde za 4,3 posto, na 3.400 kuna, a Vupika, za 3,3 posto, na 38,20 kuna.

Jurić izdvaja i značajan pad cijene dionice Viadukta u ponedjeljak, za 12 posto, nakon što su Hrvatske ceste objavile da Viaduktu prijeti otkazivanje ugovora za gradnju mosta Čiovo zbog kašnjenja radova.

"Očitovanje Viadukta o navedenom kašnjenju i odbacivanje odgovornosti za kašnjenje nije pomoglo dionici koja je nakon oštrog pada u ponedjeljak, značajnije padala i u ostalim danima. Ukupno, cijena dionice Viadukta je zbog negativnih vijesti oko radova na mostu Čiovo protekli tjedan pala za više od 17 posto", kaže Jurić.

Cijena dionice Viadukta završila je tjedan na 310 kuna, a s ostvarenih 2,6 milijuna kuna bila je među likvidnijim izdanjima.

Jurić dodaje da su krajem tjedna u fokusu ulagača bile vijesti o isplati dividendi, pa su tako među prvim kompanijama predložene iznose dividendi objavili INA, u ukupnom iznosu od 152 milijuna kuna, Ericsson Nikola Tesla, dividenda od 90 kuna po dionici, i Valamar, 80 lipa po dionici, što se odrazilo na pojačani promet njihovim dionicama.

"Među ovim kompanijama ističe se Valamar koji kontinuirano posljednjih godina povećava iznos dividende po dionici što se može pripisati izvrsnim rezultatima poslovanja i kontinuiranim ulaganjima koje posljednjih godina ostvaruje najveća hrvatska turistička kompanija", navodi Jurić.

Dionica Valamara bila je najlikvidnija, s prometom od 11,7 milijuna kuna, a pojeftinila je 0,77 posto, na 43,65 kuna.

"Ericsson Nikola Tesla, nakon izvrsne godine u kojoj su ostvarili rast prihoda od prodaje u svim segmentima poslovanja te značajan rast izvoza, već uobičajeno nagrađuje svoje dioničare dividendom koja ove godine iznosi 90 kuna po dionici", kaže Jurić.

Dionica Ericssona Nikole Tesle završila je tjedan uz nepromijenjenu cijenu od 1.400 kuna, a njome je protrgovano 1,6 milijuna kuna.

Inače, znatniji promet ostvaren je i dionicom HUP-a Zagreb, 11,3 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena porasla 5,8 posto, na 2.899 kuna.

Dionicom HT-a ostvaren je, pak, promet od 7,2 milijuna kuna, a cijena joj je pala 3 posto, na 174,5 kuna.

"Što se tiče sljedećeg tjedna, očekujemo nastavak povećanog prometa dionica građevinskog sektora zbog pregovora i dogovaranja poslova hrvatskih građevinskih kompanija sa švedskim gospodarstvenicima te zbog objave obujma građevinskih radova Državnog zavoda za statistiku krajem tjedna", navodi Jurić.

Od makroekonomskih objava, Državni zavod za statistiku objavit će i u ponedjeljak podatke o dolascima i noćenjima turista u siječnju, pa se zbog toga može očekivati pojačani promet i dionicama turističkog sektora, zaključuje Jurić.