ANAMARIJA CRLENJAK

Dioničarki Kamenskog šest mjeseci zatvora uvjetno

Radnice Kamenskog

Radnice Kamenskog

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Anamarija Crlenjak, inače velika dioničarka propalog Kamenskog, osuđena je jer kao predsjednica Uprave Poljoprivredne zadruge Petrova gora direktoru te tvrtke nije isplatila četiri plaće

Mlada poduzetnica Anamarija Crlenjak, javnosti poznata kao velika dioničarka propaloga Kamenskog te kao kći bivšeg predsjednika Uprave te tvrtke Antuna Crlenjaka, na zagrebačkom Općinskom sudu osuđena je na uvjetnu kaznu zatvora, piše Poslovni dnevnik.

Na sudu se Crlenjak pojavila u ulozi upraviteljice Poljoprivredne zadruge Petrova gora, a govoreći o prihodima i zaposlenju, rekla je kako je plaćom od 5400 kuna zapravo zaposlena u Berg grupi, u kojoj je inače prokurist njezin otac. Državno odvjetništvo ju je teretilo za neobično kazneno djelo - protiv slobode i prava čovjeka i građanina, povredom prava na rad i drugih prava iz rada.

Naime, prijavio ju je bivši direktor i član Nadzornog odbora zadruge Vanja Borš. Smatrao je da su mu povrijeđena njegova prava jer mu upraviteljica nije isplatila plaće za četiri mjeseca i naknadu za bolovanje, a izgubio je i brojna prava jer mu je u dokumentaciji stajalo da je sklopio sporazumni otkaz sa zadrugom. No na sudu se ispostavilo da je dio o sporazumnom otkazu u dokumente zapravo unio djelatnik Zavoda za mirovinsko osiguranje pa je tužiteljstvo odustalo od te optužbe.

Na početku sudskog postupka Crlenjak nije željela iznositi obranu izjavivši da se ne osjeća krivom, ali na posljednjem ročištu priznala je krivnju. Rekla je da joj je žao što je cijela stvar došla do suda te je obećala da će u roku od četiri mjeseca bivšem direktoru isplatiti sve plaće. Objašnjavajući zašto je Borša ostavila bez primanja, ispričala je da su prihodi zadruge bili ispod očekivanja, a kako je direktorska plaća bila izdašna u toj mjeri da je pokrivala pet prosječnih plaća radnika zadruge, odlučila je te novce radije isplatiti radnicima, a na štetu direktora.

U utorak je donesena presuda kojom se poduzetnicu osuđuje na šest mjeseci uvjetnog zatvora uz jednogodišnji rok kušnje. Presuda je odmah postala pravomoćna s obzirom na to da su se i Crlenjak i tužiteljstvo odrekli prava na žalbu. Crlenjak će morati snositi troškove suđenja koji iznose 1500 kuna. Inače, osim poljoprivredne zadruge poduzetnica u Gvozdu posjeduje i tvrtku Tekstil Gvozd, koja je nakon Vilinskih poljana najveći dioničar Kamenskog, a u kojem je direktor njezin otac. Posljednjih godina on se pojavljivao na čelnim mjestima brojnih domaćih tvrtki, a poznat je i kao vrlo dobar prijatelj odbjeglog poduzetnika Miroslava Kutle te je i predsjednik nadzornog odbora njegove Globus grupe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi