POBUNA U MATICI SINDIKATA

Devet sindikata traži Ribićevu smjenu

Vilim Ribić

Vilim Ribić

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Predsjedniku Matice hrvatskih sindikata Vilimu Ribiću opasno se ljulja stolica. Devet sindikata, koji okupljaju oko 30.000 članova, traže njegovu ostavku jer su nezadovoljni kako vodi središnjicu. Optužuju ga za samovolju i za kršenje statuta, piše Vjesnik

Predsjednica jednog od pobunjenih sindikata, koja zasad ne želi javno istupiti, tvrdi da je Ribić bez dogovora u tijelima Matice potpisao sporazum s Vladom u studenom.

'Na razgovore s Vladom tada se išlo s odlukom o generalnom štrajku, a Ribić se vratio s potpisanim sporazumom. Ova je vlada mrtva, nema se više što s njom pregovarati', kaže ona.

Ribić je samovoljno, prebacuju mu pobunjenici, odlučio da se sindikati Matice ne priključe prosvjedima građana, samovoljno je odlučio da neće biti prosvjeda za 1. svibnja, a bez konzultacija s drugim čelnicima poslao je priopćenje u vezi s guvernerom HNB-a Željka Rohatinskog

'Ribić se malo zanio i izgubio. Izgubio je vezu ne samo s članstvom, nego i s nama predsjednicima sindikata, i bilo bi moralno da se povuče s funkcije', kaže Vjesnikova sugovornica.

Među devet sindikata koji traže Ribićevu ostavku najviše je malih sindikata, izuzev Sindikata zdravstva i grafičara.

Šest sindikata koji podržava Ribića okuplja dvije trećine članstva Matice.

Kako će se pobuna okončati znat će se sljedeći tjedan kad je sjednica Malog vijeća. Njega čeka i sam Ribić koji ništa nije htio komentirati, piše Vjesnik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi