ČELNIK SINDIKATA U MIROVINI

Ribić o umirovljenju: 'Radio sam svoj posao bez mrlje, novac mi nije bio motiv. Ne znam ni kolika mi je mirovina'

04.01.2023 u 11:45

Bionic
Reading

Sindikalist u mirovini, Vilim Ribić, gostovao je u N1 studiju uživo te je govorio o nizu poskupljenja nakon uvođenja eura. Rekao je da se šokirao kad je u kafiću malu čašu soka od naranče platio 20 kuna

'Sad se događa ono što je imanentno, što je svojstveno tržištu i logici tržišta. Tržište nije moralna kategorija. Kada siromašno dijete dođe početkom proljeća na tržnicu, onda bi rado pojelo jagode koje su tada ekstremno skupe i roditelji mu to ne mogu priuštiti. Tržište je okrutno.

Ovo je tržište i sada svi bez puno moralnog obzira dižu cijene, ali to je logika tržišta. Mi smo odlučili imati takvo tržište. Ta cjelokupna haranga i priča da se događa nešto što je Vlada mogla spriječiti, niti je Vlada mogla spriječiti niti je to sukladno logici tržišta', rekao je Vilim Ribić za N1.

U socijalizmu se išlo u šoping u Mađarsku, gdje su artikli na pakiranju imali tiskanu cijenu, rekao je Ribić pa ustvrdio: 'To nije bilo tržište.' Dodao je i da na tržištu svatko može staviti onoliku cijenu koliku želi i da je to legitimno dok god ima netko tko će to kupiti po toj cijeni.

'Jedino što bi Vlada mogla napraviti jest obavještavati redovno građane gdje su cijene otišle gore i onda građani mogu odabrati', rekao je Ribić, dodavši da nije prekasno to uvesti sada jer su skočile cijene. 'Sada bi Vlada trebala promptno reagirati i odabrati one prodavače koji nisu povećali cijene', rekao je Ribić.

Upitan kako utjecati da cijene budu drugačije, Ribić je rekao da bi Vlada trebala obavijestiti sve one koji imaju neprirodno visoke cijene i da bi trebala odrediti otprilike cijene artikala i prozvati one sve koji se ne drže tih okvira.

'Tržište je stalni problem, ali je tržište takvo kakvo je', rekao je sindikalist, dodavši da Vlada može neke cijene ograničiti dok ne počne utjecati na proizvodnju. 'Na vitalnim proizvodima može internvenirati', ustvrdio je. Usto smatra da bi crne liste polučile uspjeh te da bi to trebalo napraviti. 'Ako ima volje, ima i načina', rekao je za N1.

Govorio je i o svom odlasku u mirovinu. 'Nemam sijede, izgleda da je genetika. S obzirom na to kakav sam posao radio, trebao bih izgledati i drugačije, ali, eto, genetika', rekao je Ribić, inače dugogodišnji čelnik i glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja koji je otišao u mirovinu, a na poziciji glavnog tajnika zamijenio ga je Matija Kroflin.

'O njemu mogu samo u superlativima govoriti. U sjajnim rukama ostavljam sindikat. Imamo čovjeka za kojega sam uvjeren da će to raditi jednako dobro kao ja', rekao je Ribić, dodavši da se Kroflin godinu i pol pripremao za posao tako što je bio njegov zamjenik.

'Dio medija je mene vidio kao prijetnju jer ja se zalažem za javne službe i potrošnju, a to njima diže poreze. Tako da sam ja bio neprijatelj broj jedan. U redu je kad vas netko napada i kaže - vi štetite nama, poduzetnicima i tražite veće plaće za svoje ljude. Ali kad između toga ulete laži i optužbe, a ja sam svoj posao radio bez mrlje, to ne možete podnijeti. Ja sam i zbog toga dobio dijabetes, doživio sam puno stresa', rekao je Ribić za N1.

Nije ga strah života u mirovini. 'Kao prvo, meni novac nikad nije bio motiv ni u ovom poslu niti se oko novca puno brinem. Ja sam imao pristojnu plaću koju nikada nisam tražio. S obzirom na to da su mi moji sindikalisti dali pristojnu plaću, imat ću i pristojnu mirovinu, ne znam ni kolika je', rekao je Ribić. Jučer je u emisiji RTL Danas otkrio da će raditi na pola radnog vremena te da će primati mirovinu i pola plaće.