glas poduzetnika:

'Deset milijardi od EU treba trošiti transparentno, a ne ih utući u javni sektor'

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 28.05.2020 14:55
  • Objavljeno 28.05.2020 u 14:54
Prosvjed poduzetnika u Zagrebu - ilustracija

Prosvjed poduzetnika u Zagrebu - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Udruga Glas poduzetnika (UPG) upozorila je u četvrtak na nužnost transparentnog korištenja 10 milijardi eura koje će Hrvatska dobiti od EU-a za oporavak gospodarstva, napominjući da u njihovoj anketi 70 posto ispitanika navodi kako se 'boji' da će novac biti utrošen u 'krpanje' minusa u proračunu i ubacivanje u javni sektor.

"To što će Hrvatska najvjerojatnije dobiti od EU za spas gospodarstva smatramo i prilikom za podizanje konkurentnoosti i za Hrvatsku 2.0, te da se to nikako ne smije prokockati zbog osobnih ili stranačkih interesa", poručuju iz UPG-a, ocjenjujući i da su to značajna sredstva, koja, ako budu mudro upotrijebljena, mogu učiniti veliku razliku u brzini oporavka gospodarstva.

Napominjući kako na korištenje sredstava Europska komisija neće imati mnogo utjecaja, nego će nacionalne vlade same predlagati projekte za investiranje, iz UPG-a pritom u ovoj situaciji najvažnijim smatraju upravo njihovo potpuno transparentno korištenje.

"UPG je u dva mjeseca rada postala društvena snaga i glas koji se sluša, i kojeg ćemo iskoristiti za borbu da se ovaj novac iskoristi transparentno i pravedno te da rezultat bude pokrenuto i konkurentno gospodarstvo", istaknuo je izvršni direktor udruge Dražen Oreščanin.

Iznose i rezultate ankete, po kojima najviše ili 70 posto ispitanih misli da će se taj novac 'investirati' u krpanje minusa u proračunu i ubacivanje u javni sektor, a 25 posto da će otići politički podobnima preko raznih projekata, osmišljenih samo za njih.

Nešto malo više od njih 2 posto tek vjeruje da će sredstva biti jednako raspodijeljena između javnog i privatnog sektora, a svega 1,4 posto da će sredstva biti investirana u privatni sektor.

I tu rezultati pokazuju, kako komentiraju iz UPG-a, poslovično nepovjerenje privatnog sektora prema državnim strukturama, njihovoj efikasnosti i transparentnosti.

Ipak, ohrabruje ih da su ideje vodilje za korištenje sredstava postavljene od EU, usklađene sa zahtjevima udruge te bi se sredstva po tome trebala koristiti za održivi razvoj i zaštitu okoliša kao i za digitalizaciju gospodarstva, no posljednju riječ imat će Vlada.

Iz UPG podsjećaju da su u mjesec dana od osnivanja okupili više od 11 tisuća članova, a kažu i da ih podržava više od 200 tisuća građana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!