sve bliže stečaju

Danas ćemo doznati što Europska komisija misli o spašavanju Uljanika. Signali nisu najbolji...

07.09.2018 u 07:51

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković trebao bi u petak u 14 sati u Banskim dvorima primiti povjerenicu Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, a uz njega će biti i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. Glavna tema sastanka trebalo bi biti spašavanje Uljanika

Dosta je neizvjesno što Vlada zapravo očekuje od povjerenice Vestager, s obzirom na izjavu koju je u četvrtak uoči sjednice Vlade dao ministar gospodarstva Darko Horvat. Naime, on je tom prilikom potvrdio kako je u Bruxelles 13. srpnja poslan tek neformalni plan restrukturiranja Uljanika pa se premijer može na sastanku s povjerenicom nadati samo neformalnom stavu Europske komisije.

'Jedini plan o kojem razgovaram je plan Uprave Uljanika, koji su izradili sa strateškim partnerom i svojim konzultantima, i koji su nama dostavili', kazao je Horvat.

'U neformalnoj komunikaciji plan restrukturiranja poslan je u Bruxelles, no do danas nismo zaprimili službeni pisani odgovor. To nije službeni prijedlog Vlade niti je otišao u Bruxelles službenom komunikacijom', rekao je Horvat.

'U trenutku kada dobijemo pouzdane informacije ruši li predloženi plan restrukturiranja postulate tržišnog natjecanja, tada ćemo imati svoj stav', rekao je Horvat i potvrdio kako Vlada razmišlja i o drugim opcijama. 'Jedna od opcija je i predstečajna nagodba. U ovom trenutku razmišljamo o četiri moguća modela toga što dalje s brodogradnjom. Za kakav model ćemo se odlučiti i što će prihvatiti Bruxelles, o tome će ovisiti naši sljedeći koraci', rekao je Horvat.

No kako je tportal doznao iz Europske komisije, čini se da Bruxelles i nije previše sklon novoj injekciji državnog novca u posrnula hrvatska brodogradilišta.

'Europska komisija je potpuno svjesna važnosti brodogradilišta Uljanik za regiju Istre. Pozorno pratimo razvoj događaja i poteze hrvatske Vlade da se osiguraju plaće i aktiviraju jamstva za otkazane narudžbe', izjavio je glasnogovornik Europske komisije.

  • +12
Prošlotjedni štrajk radnika Uljanika zbog neisplaćenih plaća za srpanj Izvor: Cropix / Autor: Danijel Bartolic / CROPIX

'Znamo da je brodogradilište Uljanik u financijskim problemima već niz godina zbog štetnih posljedica financijske krize na sektor brodogradnje općenito, kao i da je tvrtka imala poteškoća prilikom dogovaranja novih poslova', navodi se dalje.

Glasnogovornik je podsjetio da je u siječnju 2016. godine Europska komisija odobrila, u skladu s pravilima Europske unije o državnim potporama, Hrvatskoj da dodijeli brodogradilištu Uljanik državno jamstvo za kredit od 96 milijuna eura.

Takva vrsta državne pomoći povlači za sobom restrukturiranje dotične tvrtke kako bi se osigurala održivost društva i zagarantiralo da je novac poreznih obveznika iskorišten učinkovito.

  • +7
Brodogradilište Uljanik - Europska komisija je podsjetila kako je 2016. odobrila državno jamstvo Uljaniku od 96 milijuna eura Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Da bi se u Istri očuvala radna mjesta na održivoj osnovi, plan restrukturiranja mora biti vjerodostojan i odražavati povjerenje tržišta u sposobnost Uljanika da se vrati dugoročnoj održivosti bez kontinuirane državne potpore. To se treba pokazati osobito od strane dionika na tržištu ili same tvrtke koja pridonosi planiranim troškovima restrukturiranja. Konačno, plan u svojoj srži mora biti fer u odnosu na cjelokupnu europsku brodogradnju.

Glasnogovornik je poručio da je Komisija dobila nacrt plana restrukturiranja brodogradilišta Uljanik i da su u bliskom kontaktu s hrvatskim vlastima.

'Rasprave uključuju složena pitanja, a ne možemo prejudicirati ishod naše procjene koja je u tijeku ili vremenski raspon mogućih sljedećih koraka', navodi se u izjavi Europske komisije.

  • +25
Nasukani brod u Uljaniku Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX