NOVI PAD REJTINGA

Dalić: Todorić je doveo Agrokor do stečaja, Vlada ga ne štiti

09.05.2017 u 19:29

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić je u 'RTL-u Danas' komentirala stanje u Agrokoru nakon prvih poteza izvanrednog povjerenika i novog snižavanja rejtinga Agrokora

'Snižavanje agencije Standard & Poor's ustvari potvrđuje ono što smo vidjeli 10. travnja, a to je da je uprava predvođena Ivicom Todorićem dovela Agrokor do stečaja', naglasila je Dalić. Dodala je da to još jednom potvrđuje da sve optužbe na račun Vlade kako štiti Todorića i njegovu obitelj, nisu točne.

'Upravo suprotno - Ivica Todorić je doveo Agrokor do stečaja, a izvanredna uprava radi na stabiliziranju hrvatskog gospodarstva koje bi stečajem Agrokora i njegove 73 kompanije ostavilo više od 30.000 ljudi u Hrvatskoj bez posla i ugrozilo više od 150.000 radnih mjesta kod dobavljača', poručila je Dalić za RTL Danas.

Ponovila je da je 'lex Agrokor' donesen kako bi se spasili hrvatski dobavljači. 'Zakon je donesen upravo zato što donosi novinu koja ne postoji u nijednom drugom našem zakonu, a to je da se mogu platiti dugovi stvoreni prije otvaranja izvanredne uprave kao predstečajnog postupka. Da je tome tako, pokazala je i prva tranša isplate koja se dogodila četiri dana nakon uvođenja izvanredne uprave', rekla je Dalić.  

Naglasila je da se plaćanja za nove isporuke normaliziraju sukladno dogovorenim rokovima. Kada je riječ o problemima koje veliki dobavljači imaju zbog mjenica, Dalić je naglasila da dugovi po mjenicama trebaju u konačnici biti plaćeni od onoga tko ih je stvorio, a to je Agrokor.

'Znači, modeli po kojima se to može postići izrađuju se u radnoj skupini koju tvore banke, dobavljači, predstavnici Agrokora i dopustimo im i vrijeme da dođu do tih mjera', zaključila je Dalić.