tržište kapitala

CROBEX ispod 2000 bodova, likvidnost dodatno oslabila

Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Profimedia / Autor: Natalina Dallapina / Alamy / Alamy / Profimedia

Domaće tržište je u petak zaključilo u crvenom, za četvrti dan pada u zadnjih pet trgovinskih dana. Oba ključna indeksa CROBEX i CROBEX10 su kliznula oko 0,35 posto, primarno zbog slabije izvedbe blue-chip izdanja te je CROBEX time pao ispod psihološke granice od 2000 boda, na najnižu razinu od kraja rujna.

Sektorski indeksi ocrtavali su nešto drugačiju sliku, gdje su od pet sektorska indeksa čak su tri bila u zelenom, a izdvajaju se građevinski i transportni sektor, sa skokom od 7,1 posto i 2,2 posto. Likvidnost je dodatno oslabila, na svega 4,2 milijuna kuna prometa, što je peti uzastopni dan pada prometa. Trgovanje je prošlo bez milijunaša, a najbliže tome je bila dionica Valamar Riviere, koja je na oko 890 tisuća kuna prometa stagnirala cijenom. Oko 800 tisuća kuna prometa je upisala i povlaštena dionica Adrisa, uz pad cijene od 1,2 posto.

Od gubitnika, među nešto likvidnijim izdanjima, izdvajaju se dionice Tankerska Next Generation s oko 3 posto minusa, kao i dionicu Zagrebačke banke koja je pala 2,6 posto. Uvjerljivi dobitnik dana je dionica Luke Rijeka koja je skočila 10,3 posto, a među glavnim dobitnicima su bili brodari i građevinari, gdje se izdvajaju dionice Alpha Adriatic, Instituta IGH i Ingre sa plusevima od 8,2 posto, 8,1 posto i 6,0 posto.

Dobitnik dana Luka Rijeka +10,29% 30,00

Gubitnik dana Tankerska Next Generation -2,96% 39,40

CROBEX -0,35% 1997,42

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!