NOVE CIJENE

Crkva diže cijene usluga: Vjenčanja i sprovodi znatno poskupljuju

30.12.2022 u 08:24

Bionic
Reading

Od Nove godine će biti skuplje i vjenčati se i umrijeti. Uz crkvene usluge poskupljuju vjenčanja i sprovoda koštati od 40 eura dok su prije bili oko 300 kuna

Župnik sa zagrebačke Kustošije na oglasnoj je ploči istaknuo nove cijene crkvenih usluga koje su prilagođenje uvođenju eura. Cijene nisu samo zaokružili, nego su ih i znatno podigli, piše Danas.hr.

Od Nove godine će biti skuplje i vjenčati se i umrijeti uz crkvene usluge pa će tako primjerice vjenčanje i sprovodi koštati od 40 eura pa nadalje, dok su prije bili oko 300 kuna.

Misa će s 50 kuna porasti na sedam eura, rodoslovlje će s 350 kuna porasti na čak 100 eura, a krsni, vjenčani i smrtni list, koji su koštali 30 kuna, od 1. siječnja će koštati osam eura.

'Promjena valute u Hrvatskoj bila je povod za sustavnije revidiranje novog financijskog sustava Katoličke Crkve u Hrvatskoj, jer se od njegova uvođenja 2001. ništa bitno nije mijenjalo. Uzimajući u obzir promjene koje su se u međuvremenu dogodile uslijed inflacije i povećanja životnih troškova, bilo je nužno korigirati neke iznose na više', objasnili su iz Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za RTL.