ekonomske prognoze

Milanovićev savjet umjereno optimističan: U 2023. rast BDP-a za jedan posto, inflacija jednoznamenkasta

21.12.2022 u 15:12

Bionic
Reading

Ekonomski savjet predsjednika Republike procjenjuje da će realna stopa rasta BDP-a u 2023. iznositi jedan posto, a da će inflacija biti visoka, no uz jednoznamenkastu stopu rasta, izvijestili su u srijedu iz Ureda predsjednika.

"Očekivanja Ekonomskog savjeta predsjednika Republike za 2023. su umjereno optimistična, obzirom na očekivanu realnu stopu rasta BDP-a za 2023. godinu od jedan posto, uz očekivanu visoku, ali jednoznamenkastu stopu inflacije. Neizvjesno okruženje i očekivanja potrošača čine procjene podložnima reviziji na niže", priopćeno je nakon 5. sjednice Ekonomskog savjeta na kojoj je sudjelovao i predsjednik Zoran Milanović.

Ekonomski savjet je pozvao Vladu da u aktivnostima u sljedećoj godini vodi računa o rastućim nejednakostima u društvu i inflatornim pritiscima te da se stoga usredotoči na ciljane mjere pomoći prema najviše pogođenim skupinama u društvu.

"U skladu s preporukama OECD-a i mjerama Ekonomskog savjeta predloženim u srpnju ove godine, izraženo je očekivanje da će nastavak paketa pomoći biti manje horizontalan, a više usmjeren potrebitima", piše u priopćenju Ureda predsjednika.

Na sjednici Savjeta predstavljen je i pregled ključnih rezultata Republike Hrvatske i EU-ovog proračuna te su analizirani politički trendovi i determinante ponašanja birača od 1990. do 2020. godine.