Rješenje za opasnu jamu

Ćorić: 'Svjedočimo jednom od najvažnijih trenutaka u zaštiti okoliša u Hrvatskoj'

13.07.2018 u 12:54

Bionic
Reading

Kreće dugoočekivana sanacija jame Sovjak u općini Viškovo, evidentirane kao lokacije visokoonečišćene opasnim otpadom. Osigurana su sredstva iz europskog Fonda za zaštitu okoliša i energetike.

Konačno kreće čišćenje oko 152.000 kubičnih metara opasnog otpada iz jame Sovjak u općini Viškovo.

Kako doznajemo iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, potpisan je ugovor kojim su osigurana bespovratna europska sredstava za projekt "Sanacija lokacije visokoonečišćene opasnim otpadom – jame Sovjak".

"Cilj ove sanacije je, između ostaloga, ukloniti negativni utjecaj opasnog otpada na stanovništvo i okoliš te poboljšati uvjete za život“, rekla je Sanja Udović, načelnica Općine Viškovo te dodala kako sanacija neće biti ni jednostavna, ni laka, ni ugodna.

Projekt sanacije jame Sovjak uključuje vađenje plutajućih ugljikovodika, prijevoz i spaljivanje izvan Hrvatske, iskop taloga/katrana, predobrada vapnom, transport i spaljivanje izvan Hrvatske te potpuno zatrpavanje jame obrađenim materijalom i inertnim materijalom iz Hrvatske i zatvaranje s gornjim odvodnim sustavom.

Jama Sovjak proglašena je kao "Crna točka" odnosno lokacija visoko onečišćena opasnim otpadom zbog neprimjerenog odlaganja istog u razdoblju od 1956. do 1990 godine. U traženju odgovarajućeg rješenja sudjelovalo je Ministarstvo okoliša i energetike, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, predstavnici tamošnje vlasti te lokalno stanovništvo.

"Danas sa sigurnošću mogu reći kako svjedočimo jednom od najvažnijih trenutaka u zaštiti okoliša u Hrvatskoj, u sanaciji jame koja desetljećima ugrožava kvalitetu života ljudi i negativno utječe na okoliš ovoga kraja. Drago mi je stoga što smo zajedničkim snagama omogućili da se ovaj problem konačno krene rješavati" ističe Tomislav Ćorić, ministar za zaštitu okoliša i energetike.

  • +6
Tomislav Ćorić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vern

"Naša je odgovornost i obveza iskoristiti mogućnosti korištenja EU sredstava koje su nam pružene kako bi jednom zauvijek ovaj ekološki problem trajno uklonili, a budućim generacijama ostavili ovaj vrijedan prostor za neke druge namjene i aktivnosti poput prostora za rekreaciju i korištenje slobodnog vremena što je sada nezamislivo", naglašava Udović.

Ukupna vrijednost projekta sanacije iznosi 377.168.323,06 kuna, dok je za sanaciju osigurano 320.593.075,06 kuna bespovratnih EU sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku vrijednost.

"Današnje potpisivanje ugovora rezultat je dugogodišnjeg rada i brojnih aktivnosti koje je trebalo poduzeti. Radi se o zahtjevnom i složenom poslu, radovi će se provoditi u neposrednoj blizini kuća i zato ćemo kod odabira izvođača radova inzistirati na maksimalnom poštivanju mjera zaštite. Intenzivirat ćemo komunikaciju s lokalnim stanovništvom te ih kontinuirano informirati o tijeku sanacije. Svjesni smo da su oni ti koji će podnijeti najveći teret sanacije te želimo biti otvoreni i dostupni za sva njihova pitanja", objašnjava Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Također, do kraja 2023. godine, realizacijom ovoga projekta predviđa se smanjenje i količine oborinske vode koja ulazi u jamu.