ELEKTRIČNA ENERGIJA

U Viškovu proizvodnja struje iz odlagališnog plina

14.03.2017 u 14:33

Bionic
Reading

Novi sustav za proizvodnju električne energije iz odlagališnog plina vrijedan 10 milijuna kuna koji je izgrađen na bivšem, saniranom odlagalištu komunalnog otpada Viševac u Viškovu kraj Rijeke, predstavljen je u utorak javnosti

Postrojenje snage 1,2 megavata počelo je s probnim radom lani u rujnu, a u trajnom pogonu je od kraja siječnja. Moći će proizvesti više od 6.000 megavatsati električne energije godišnje, a tijekom probnog rada proizvedeno je i u HEP-ovu mrežu predano više od 900 megavatsati električne energije, po cijeni od 0,26 kuna po kilovatsatu.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel kazao je da postrojenja ne bi bilo da lani nije sanirano odlagalište Viševac, za što je potrošeno 63,8 milijuna kuna. Novac za sanaciju osigurali su Grad Rijeka i općine i gradovi iz riječkog prstena te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Novo postrojenje izgrađeno je u sklopu te sanacije, a njime se odlagališni plin, čiji je najvažniji sastojak metan, prikuplja i koristi za proizvodnju električne energije, koja se prodaje HEP-u za daljnju distribuciju. Obersnel je napomenuo da je u prvoj fazi bilo predviđeno spaljivanje odlagališnog plina na bakljama, ali da je potom uočeno da postoji energetski učinkovitiji način, koji omogućava smanjenje emisije odlagališnih plinova, pa je izgrađeno novo postrojenje.

Komentirajući ekonomsku isplativost projekta, Obersnel je rekao da je cijena kilovatsata bila veća, ali da su izmijenjeni propisi kojima se određuju povlašteni prodavatelji električne energije. Sada je u postupku izmjena zakona koji to uređuje, pa vjerujem da će Čistoća ponovno postati povlašteni prodavatelj i postići stimulirajuću cijenu, budući se ovakvom investicijom smanjuje potrošnja drugih fosilnih goriva za proizvodnju električne energije, rekao je Obersnel.

Dodao je da će se ulaganje isplatiti i uz sadašnju cijenu isplatiti za nekoliko godina, a da će, ako se cijena poveća, to biti i ranije.  

Direktorica Komunalnog društva Čistoća Jasna Kukuljan navela je da je na odlagalištu Viševac od osnutka 1964. do zatvaranja 2011. godine odloženo oko dva milijuna prostornih metara otpada. Stručna studija pokazala je da je postrojenje posve ekonomski i ekološki isplativo te je nakon zagrebačkog Jakuševca, to drugo takvo postrojenje u Hrvatskoj, kazala je.

Prve dvije godine očekuje se oko 10 milijuna prostornih metara plina godišnje, a potom u idućih 15-ak godina oko 8 do 9 milijuna prostornih metara.

Postrojenje je u cijelosti financirano sredstvima Komunalnog društva Čistoća, a odabrano je kompaktno postrojenje koje se sastoji od generatora električne energije pogonjenog motorom s unutranjim izgaranjem, pripadajućih podsustava, sustava upravljanja i zaštite, transformatorske stanice i veze s distribucijskom mrežom.

Tijekom sancije Viševca na cijelom odlagalištu napravljena je nepropusna prekrivka na koju je nanesen sloje zemlje, a potom je uređena travnata površina. Izgrađena je nadzorna stanica za kakvoću zraka i buke, protupožarni put i postavljena zaštitna ograda. Napravljen je sustav za prikupljanje i odvodnju procjednih voda koja se crpi na tri crpne stanice i odvodi u uređaj za pročišćavanje i obradu procjednih voda i kondenzata odlagališnog plina. Na odlagalištu su i 52 plinska bunara spojena u sustav, iz kojih se ekstrahirani odlagališni plin odvodi u u postrojenje.

Po podacima iz riječke gradske uprave, projekt je u skladu s europskom inicijativom Sporazuma gradonačelnika, koju je pokrenula Europska unija te u skladu s Akcijskim planom energetski održivog razvoja Rijeke. Iz gradske uprave ističu da se zadnjih nekoliko godina pojačano radi na uvođenju integriranog sustava odvojenog prikupljanja otpada i poboljšanju usluga. Tijekom 2016. prikupljeno je 3.414 tona vrijednog otpada, dok je primjerice 2013. prikupljeno 1.998 tona, na što je, kažu, utjecala dostupnost spremnika i edukacija.