NE ŽELE ODLAGALIŠTE OTPADA

Mještani Viškova treći dan blokiraju prolaz kamionima Čistoće

23.10.2012 u 11:51

Bionic
Reading

'Ne mičemo se odavde', jasno su sinoć poručili mještani Općine Viškovo kod Rijeke nakon višesatnih pregovora njihovih predstavnika Udruge Krizni eko stožer Marišćina s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom. Složno su i drugu noć zaredom proveli na smetlištu Marišćina i blokirali prolaz kamionima Čistoće

Građani ne mogu više trpjeti nesnosni smrad koji se četiri mjeseca uvlači u njihove domove te su se još tijekom nedjeljnog poslijepodneva spontano okupili na ulazu deponija kako bi onemogućili daljnje primitivno deponiranje smeća. Podrška u ovakvom načinu borbe protiv izravnog zagađenja okoliša i zdravlja ljudi odmah im je stigla iz Udruge Krizni eko stožer Marišćina, koja je o okupljanju prosvjednika obavijestila brojne institucije.

Vidjevši da se protestanti ne miču s mjesta puna 24 sata, načelnik Općine Viškovo Goran Petrc jučer je organizirao sastanak s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, njegovim zamjenikom i predstavnicima Stožera, koji su svoje zahtjeve rasporedili u četiri točke. Polovično su se i složili, no oko najvažnije stavke - trajni prestanak dovoza smeća na Marišćinu i Viševac te sanacija svih smetlišta u Općini Viškovo -  nisu.

'Odlagalište Viševac je zatvoreno, no zahtjev za prestankom dovoženja smeća na Marišćinu za nas je neprihvatljiv jer je ta lokacija definirana prostornim planom županije i ima ishodovane sve potrebne dozvole za privremeno skladištenje otpada uz obveznu izgradnju MBO sustava do kraja 2013. godine', izjavio je Obersnel nakon sastanka.

Josip Katalinić, predstavnik Stožera, ustvrdio je pak da im taj zahtjev nije udovoljen ne zato što Obersnel nema volje, nego zato što jednostavno ne zna kamo bi s tim smećem. Katalinić ga je upozorio da će se još veći smrad proširiti općinom kada 20.000 raspadnutih bala smeća krene s Viševca put Marišćine te da to neće trajati mjesec-dva, već puno dulje.

Oko primarne selekcije otpada djelomično su se dogovorili. To će se pokušati provesti pilot projektom na području Općine Viškovo, no ne i u Rijeci, odakle se dovozi 80 posto smeća, što po mišljenju predstavnika Stožera nema smisla.

'U ovom trenutku ne postoje zakonske mogućnosti kojima bi se nekoga prisililo da potpiše ugovor o obvezi provođenja koncepta primarne selekcije otpada', rekao je Obersnel.

Gradonačelnik je pristao na zahtjev Stožera da se provede revizija studije o utjecaju na okoliš ŽCGO Marišćine. 'To je župan obećao, Primorsko-goranska županija je i inače bila naručitelj i prve studije, a ja nemam dilema da taj zahtjev podržim', kazao je.

Stožer zahtijeva i političku i kaznenu odgovornost gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela i načelnika Općine Viškovo Gorana Petrca, koji su i članovi Skupštine TD Ekoplus, kao i predsjednika te skupštine Zlatka Komadine, te direktora nadležnih komunalnih društava Dušana Šćulca i Zlatka Štoka, no o tome jučer nije bilo riječi.

'Prema trenutnom stanju aktivnosti na izgradnji županijskih centara gospodarenja otpadom u RH, Primorsko-goranska županija bit će prva u Hrvatskoj koja će imati uspostavljen sustav gospodarenja otpadom u skladu s Hrvatskom zakonskom regulativom i EU direktivama o zaštiti okoliša', stoji, između ostalog, u priopćenju koje je upravo stiglo iz Ekoplusa, a koje potpisuje predsjednik Uprave Dušan Šćulac.

'Jedino rješenje koje odgovorne institucije i odgovorni političari vide je manipulacija smećem na način da se to nerazvrstano smeće iz kamiona istresa u zemlju u Općini Viškovo, kao što se to radi zadnjih pedeset godina. Sada pred nama mještanima mašu papirima i dozvolama koje su si napisali i proglašavaju tu svoju sramotnu rabotu postupanjem po zakonu i odredbama Prostornog plana PGŽ', ogorčen je Katalinić.

Iako je prosvjednicima rečeno da će biti silom maknuti s ulaza u deponij jer će intervenirati sanitarna inspekcija te biti izdan nalog suda da se uspostavi normalno funkcioniranje nečega za što postoje dozvole, građani su ustrajni. Uz vatricu, na smetlištu su dočekali i današnji dan, dok kamioni Čistoće, još jučer napunjeni smećem, u garaži na Škurinjama čekaju deblokadu.