VJEROVALI ILI NE

Coca Cola ostvaruje 0,7 posto hrvatskog BDP-a

17.09.2013 u 15:40

Bionic
Reading

Tvrtka Coca-Cola HBC Hrvatska obilježila je danas 45. godišnjicu početka proizvodnje tog planetarno popularnog osvježavajućeg pića u Hrvatskoj

Coca-Cola je zbog doprinosa ukupnom gospodarstvu i utjecaja na društveni i kulturni život hrvatskija nego što se obično misli, rekao je glavni direktor Coca-Cole HBC Hrvatska Mircea Draja

Ipak, upozorio je da se tvrtka u Hrvatskoj suočava s najnepovoljnijim uvjetima poslovanja u regiji, zbog čega je bila prisiljena na rezove tijekom restrukturiranja.

U povodu obilježavanja 45 godina poslovanja Coca-Cole u Hrvatskoj danas je predstavljena Studija o socioekonomskom utjecaju Coca-Cole u 2012. godini. Prema toj studiji, Coca-Colin godišnji financijski doprinos hrvatskom gospodarstvu je 2,1 milijardu kuna, što je 0,7 posto BDP-a, a na svaku kunu izravnog doprinosa dolazi devet kuna neizravnog.

Coca-Cola prema danas predstavljenoj studiji, u ukupnim poreznim prihodima Republike Hrvatske sudjeluje sa 125 milijuna kuna ili s 0,2 posto, izravno zapošljava 554 radnika i utječe na opstojnost njih ukupno 7.400 te tako za svako svoje radno mjesto osigurava još 12 u širem gospodarstvu.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji je s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, sudjelovao na obilježavanju godišnjice Coca-Cole, ocijenio je da je doprinos Coca-Cole hrvatskom gospodarstvu impresivan. Globalni uspjeh Coca-Cole nije upitan, a Vlada želi stvoriti uvjete koji će omogućiti uspjeh i u Hrvatskoj, rekao je Vrdoljak.

Partnerstvo Vlade u stvaranju konkurentnih uvjeta poslovanja obećao je i ministar Jakovina koji je ujedno istaknuo važnost Coca-Cole za dobavljače koji je prate i s njom surađuju.