nije dobro

Cijene nafte otišle iznad 94 dolara

18.09.2023 u 16:54

Bionic
Reading

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak iznad 94 dolara budući da su se ulagači usredotočili na procjene o deficitu u opskrbi do kraja godine nakon odluke Saudijske Arabije i Rusije o produljenju razdoblja smanjenih isporuka

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 62 centa nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 94,55 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 72 centa višoj cijeni, od 91,45 dolara.

Trgovci su se i na početku tjedna fokusirali na najavu Saudijske Arabije i Rusije da će smanjivati proizvodnju, za ukupno 1,3 milijuna barela dnevno, do kraja godine.

Zbog tog ograničenja tržište bi u četvrtom tromjesečju moglo bilježiti deficit u opskrbi od dva milijuna barela dnevno, a naknadno smanjenje zaliha moglo bi ga izložiti novim skokovima cijena u 2024. godini, naveli su u bilješci analitičari ANZ-a.

Pitanje je hoće li se opskrba smanjivati i u idućoj godini, rekao je Callum Macpherson iz Investeca, "s obzirom na rizik da će više cijene sigurno u određenom trenutku potaknuti američku proizvodnju iz škriljevca".

Značajniji rast cijena zapriječila je danas kontinuirana zabrinutost za potražnju. Ključni je rizik Kina, koju mnogi smatraju motorom rasta potražnje. Njezino gospodarstvo sporo se oporavlja od pandemijskih ograničenja, ali uvoz nafte i dalje je snažan.

Niz poticajnih mjera i ljetno razdoblje putovanja poduprli su u kolovozu oporavak kineske industrijske proizvodnje i potrošnje, a rafinerije su pojačale preradu, potaknute visokim izvoznim maržama.

"Zapanjuje činjenica da cijene nafte uporno rastu, unatoč zabrinutosti zbog slabije potražnje u Europi i Kini čija gospodarstva ozbiljno posustaju, što pokazuje koliko je opskrba danas tijesna", rekao je Marios Hadjikyriacos iz XM-a. 

U ovom tjednu fokus će biti na sjednici američke središnje banke.

Svi naginju zaključku da bi kamatne stope uskoro mogle dosegnuti vrhunac jer je inflacijski pritisak općenito uspješno ublažen, navodi Tamas Varga iz PVM-a.

„No, investitori i dalje ne mogu pouzdano odrediti kada će ih središnje banke početi spuštati", rekao je. "Mantra 'držat ćemo ih dulje vrijeme na visokoj razini' mogla bi u konačnici negativno utjecati na gospodarski rast i na potražnju za naftom", podsjetio je.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u petak poskupio 1,17 dolara, na 96,87 dolara.