TRŽIŠTE DERIVATA

Cijene goriva se ne dogovaraju, AZTN prati situaciju

09.02.2015 u 15:56

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u okviru svojih ovlasti prati situaciju i kretanje cijena na tržištu naftnih derivata te će, ukoliko primijeti bilo kakve nepravilnosti, reagirati po službenoj dužnosti, priopćili su u ponedjeljak iz te agencije

Pritom napominju da kada je riječ o cijenama derivata na hrvatskom tržištu, Agencija može reagirati samo ako se radi o prekomjernim (predatorskim) cijenama i to samo protiv poduzetnika koji se na tom mjerodavnom tržištu nalazi u vladajućem položaju, te u slučaju da trgovci naftnim derivatima na području Hrvatske djeluju na usklađeni način, dakle ako je takvo djelovanje posljedica njihovog izričitog dogovora.


Iz AZTN-a su se oglasili priopćenjem budući da nakon svake neslužbene najave porasta maloprodajnih cijena naftnih derivata na tržištu RH sustavno zaprimaju upite/zahtjeve za komentiranjem njezinih ovlasti u tom procesu. Pritom napominju kako se promjena maloprodajnih cijena u pravilu najavljuje putem specijaliziranih portala koji iznose ne samo točan iznos promjene, već i točan datum kad će promjena maloprodajnih cijena nastupiti.

Stoga Agencija smatra kako je potrebno pojasniti njezinu poziciju u odnosu na kretanje cijena na tržištu naftnih derivata.

Prije svega naglašavaju kako AZTN, kao ni bilo koje drugo tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja u EU (uključujući i Europsku komisiju), nema ovlasti za reguliranje cijena bilo kojih proizvoda ili usluga, pa tako niti cijena naftnih derivata.

S obzirom da je tržište naftnih derivata u Hrvatskoj liberalizirano, poduzetnici potpuno slobodno određuju cijene. Kretanje cijena naftnih derivata usko je povezano s nizom ključnih parametara koji su jednaki za sve poduzetnike, a to su prije svega cijena sirove nafte na svjetskom tržištu i tečaj US dolara kao obračunske valute u djelatnosti istraživanja, crpljenja i prerade nafte. Oba su ova parametra u posljednjih nekoliko mjeseci veoma volatilna.

Kada je riječ o cijenama derivata na hrvatskom tržištu, AZTN može reagirati samo ako je riječ o prekomjernim (predatorskim) cijenama i to samo protiv poduzetnika koji se na tom mjerodavnom tržištu nalazi u vladajućem položaju.

Isto tako, reakcija AZTN-a bi bila moguća u slučaju da trgovci naftnim derivatima na području Hrvatske djeluju na usklađeni način, dakle, ako je takvo djelovanje posljedica njihovog izričitog dogovora.

Međutim, navode iz Agencije, pod egidom transparentnosti i zaštite interesa potrošača, u Hrvatskoj se nakon liberalizacije tržišta naftnih derivata pojavila praksa da specijalizirani portali unaprijed i to vrlo precizno najavljuju iznos i točan datum promjene cijena naftnih derivata.

'Na taj način se za poduzetnike koji djeluju na tom mjerodavnom tržištu širom otvara mogućnost da, bez potrebe bilo kakvih dogovora i posljedične opasnosti da AZTN protiv njih otvori istragu zbog mogućeg kartelnog ponašanja, koordiniraju svoje ponašanje na tržištu i rizike tržišnog natjecanja svedu na minimum, čime se eliminiraju dobrobiti koje tržišno natjecanje poduzetnika donosi potrošačima (niže cijene, bolja kvaliteta, mogućnost izbora)', ističu iz Agencije.

U tom kontekstu, AZTN u okviru svojih ovlasti prati situaciju na tržištu naftnih derivata te će, ukoliko primijeti bilo kakve nepravilnosti, reagirati po službenoj dužnosti, navode iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.