raspad kraljevstva

Škotska premijerka optužuje Borisa Johnsona da želi Brexit bez sporazuma

29.07.2019 u 23:06

Bionic
Reading

Škotska premijerka Nicola Sturgeon ocijenila je u ponedjeljak da britanski premijer Boris Johnson, koji je bio u službenom posjetu Škotskoj, želi Brexit bez sporazuma, a takva perspektiva vodi raspadu Ujedinjenog Kraljevstva

"Nakon razgovora s Borisom Johnsonom, iza svih 'blefova' i hvalisanja, riječ je o opasnoj vladi", rekla je predsjednica Škotske koja je na referendumu 2016. glasala za ostanak u Europskoj uniji.

"Mislim da on želi brexit bez sporazuma", rekla je Sturgeon nakon razgovora u Edinburghu.

Johnsonova strategija za Brexit hotimično je "vrlo tvrda" kako bi bila "osuđena na propast", rekla je i dodala "Mislim da je to krajnje opasno za Škotsku, zapravo za cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo" (UK).

Boris Johnson kaže da želi s Europskom unijom ispregovarati bolji sporazuma od onoga koji je sklopila njegova prethodnica Theresa May, ali EU poručuje da novih pregovora neće biti.

U vjeri da brexit "pruža golemu gospodarsku mogućnost", novi britanski premijer je najavio 332 milijuna eura ulaganja u Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku. Nakon sjevera Engleske za vikend, Škotska je druga etapa njegove turneje kojom pokušava dobiti podršku za svoj brexit i poručiti da su u krivu oni koji govore da bi se UK mogao raspasti.

Škoti su već glasali o neovisnosti na referendumu 2014., kada su se s 55 posto glasova izjasnili za ostanak u EK no to je bilo prije brexita. Sturgeon, čelnica stranke SNP koja zagovara škotsku neovisnost nedavno je upozorila da bi škotski parlament idućih mjeseci mogao izglasati da će se održati drugi referendum u izlasku Škotske iz UK-a.

Premijer Republike Irske Leo Varadkar upozorio je da bi brexit bez sporazuma mogao dati poticaj za ponovno ujedinjene Republike Irske sa Sjevernom Irskom, pokrajinom koja je u sastavu UK-a.

Ranije u ponedjeljak Irska republikanska stranka Sinn Fein optužila je Borisa Johnsona za "izrazito uvredljivo" zanemarivanje irskog premijera Varadkara jer ga još nije kontaktirao otkako je u srijedu preuzeo dužnost britanskog premijera.

To je "izrazito uvredljivo, posebice zbog katastrofalnog utjecaja koji će brexit imati na irski otok", rekla je Michelle O'Neill, čelnica Sinn Feina u Sjevernoj Irskoj. "Ljudi su ovdje glasali za ostanak i te se njihove želje trebali poštivati, a ne pregaziti", penosi njemačka agencija dpa čelnicu O'Neill.

Johnson je telefonski razgovarao s drugim čelnicima otkako je preuzeo dužnost premijera, među kojima su i američki predsjednik Donald Trump, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel te predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.