POLANČEC U BRUXELLESU

'Cijena nije jedini kriterij za privatizaciju brodogradilišta'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.01.2009 22:20
  • Objavljeno 20.01.2009 u 22:19
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U pregovorima s Europskom komisijom o modelu privatizacije hrvatskih brodogradilišta postignut je velik iskorak po kojemu jedini kriterij za prihvaćanje ponuda neće biti najviša ponuđena cijena, nego će se uzimati i drugi kriteriji, izjavio je u utorak u Bruxellesu potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec

BRUXELLES - "Napravljen je velik iskorak i uspjeh, što znači kako smo se uspjeli dogovoriti da financijski kriterij, odnosno cijena, nije jedini i isključiv kriterij, nego da postoje i ostali kriteriji koje ćemo i te kako valorizirati. To znači da nismo obvezni prihvatiti isključivo ponudu koja podrazumijeva najvišu cijenu. Pritom mislim da najviša cijena uključuje ono što ponuđač nudi državi za dionice, dio obveza koje preuzima i, najvažniji dio, jest onaj koji je namijenjen dokapitalizaciji. To će sigurno unijeti mir u nove pregovore sa sindikatima", izjavio je Polančec nakon razgovora s povjerenicom Europske komisije za tržišno natjecanje Neelie Kroes.

U natječajima za prodaju brodogradilišta neće se moći uvjetovati nastavak brodograditeljske djelatnosti, ali izbor između financijskog i drugih kriterija ostavlja velike mogućnosti da se zadrži sadašnja djelatnost, na čemu su inzistirali sindikati.

Restrukturiranje i privatizacija hrvatskih brodogradilišta, što podrazumijeva prestanak isplata nezakonitih državnih potpora, uvjet je za otvaranje pregovora u Poglavlju tržišno natjecanje.

Na pitanje je li Europskoj komisiji prihvatljiv prijedlog usklađen između hrvatske Vlade, uprava brodogradilišta i sindikata, po kojemu svaki ponuđač mora dati petogodišnji poslovni plan s programom restrukturiranja, zatim plan ulaganja te mora točno navesti s kojim iznosom je spreman dokapitalizirati poduzeće, Polančec je rekao da su "općenito gledajući, te stvari usuglašene".

Polančec je rekao da će trebati još jedan ili dva sastanka s Europskom komisijom kako bi se konačno našlo prihvatljivo rješenje za privatizaciju hrvatskih brodogradilišta. Na pitanje hoće li to biti moguće do kraja siječnja ili početka veljače, Polančec je odgovorio da to ovisi prije svega o predstavnicima Europske komisije.

"Trebat će nam još jedan ili dva sastanka jer ćemo morati dodatno argumentirati određena pitanja, prije svega na političkoj razini", rekao je Polančec, dodavši da ne želi za sada govoriti o čemu je točno riječ.

"Teško je reći hoće li sve biti dovršeno do kraja siječnja ili početka veljače. To prije svega ovisi o predstavnicima Europske komisije i o tome kad ćemo dobiti sljedeći termin za sastanak", rekao je Polančec.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!