KREĆE PRODAJA

Bulj vidio listu za rasprodaju: Podravku ne damo!

  • Autor: L. F./M.Šu.
  • Zadnja izmjena 11.05.2016 16:20
  • Objavljeno 11.05.2016 u 14:58
Miro Bulj

Miro Bulj

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Na telefonskoj sjednici u srijedu Vlada je donijela odluku o tome koje tvrtke idu u privatizaciju. Na prodaju će biti stavljeni državni udjeli u firmama: ACI, Croatia Airlines, Luka Rijeka, Croatia banka, Petrokemija, Končar elektroindustrija, Podravka i Croatia osiguranje. No zastupnici Mosta s prodajom Podravke uopće se ne slažu

'Nakon stručnih konzultacija Vlade i Ministarstva financija utvrđeno je da navedena trgovačka društva nisu društva čijim dionicama treba upravljati DUUDI, posebice zato jer se i Strategijom upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske za razdoblje od 2013. do 2017. godine predviđa privatizacija i eventualna prodaja navedenih društava', navodi se u obrazloženju Vlade.

Prodaja nestrateških trgovačkih društava iz državnog portfelja može započeti kada se za to ostvare preduvjeti u izmjeni zakonskog i podzakonskog okvira, a rok za provedbu je lipanj 2016., ističe se u Vladinoj odluci.

Na telefonsku sjednicu Vlade osvrnula se u saborskoj raspravi SDP-ova Dragica Zgrebec. 'Pitate što vlada želi s imovinom, dok mi ovdje raspravljamo oni su danas i to na telefonskoj sjednici donijeli odluku po kojoj je devet trgovačkih društava obrisano sa popisa onih koji su definirani kao oni od strateškog interesa', rekla je Zgrebec.

Pobrojala je sve tvrtke. 'To je početak prodaje ovih društava', rekla je Zgrebec.

No, na to je odmah reagirao Mostov Miro Bulj, kazavši kako prvi put čuje za to i da to kao saborski zastupnik neće podržati.

'Što se tiče prodaje ACI-ja, Podravke i ostaih tvrtki koje moraju biti baza za razvoj Hrvatske, apsolutno sam protiv. Ima u mom Sinju recimo Dalmatinka, ili Kamensko i brojne druge tvrtke, a ne da prodajemo naše dragulje, a ne da naše strateške tvrtke budu nečija meta. Firme kao što je Podravka na koju se može nasloniti razvoj poljoprivrede, apsolutno smatram da je to strateška firma a ne da mi uvozimo repromaterijal iz Mađarske dok naša polja leže zapuštena. Može se podravka dizati biti još bolja i biti razvojna tvrtka. Lako je prodati zlato, ajde prodajte plastiku', rekao je Bulj novinarima u Saboru.

Protiv prodaje je i Mostov Ivan Kovačić. 'Mislim da su neke tvrtke skinute s liste strateških firmi možda da bi se lako prodale. Međutim, ne treba biti puno pametan i puno stručan da bi se prodao ACI ili Podravka. Zašto se nije odlučilo da se prodaju firme koje su sada u lošem financijskom stanju, gdje radnici ne dobivaju plaću. Sigurno takvo nešto neću podržati', rekao je Kovačić.

Podsjetimo, da Podravka neće u prodaju u intervjuu za tportal ustvrdio je i potpredsjednik Vlade i čelnik Mosta Božo Petrov. 'Negdje se pojavila informacija o prodaji Podravke, ali to nije točno. Ne razmišlja se o prodaji Podravke. Ali isto tako, koliko ja imam informacije, Podravka nije najbolje stajala prije nego što su je preuzeli fondovi. A Podravka je svakako bitna kompanija', kazao je Petrov u intervjuu koji je objavljen jutros.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!