PRAVDA U CROATIA AIRLINESU

Bruto plaća tajnice uprave 27.000, a stjuardese 6.200 kuna

14.05.2013 u 13:13

Bionic
Reading

Tajnica uprave Croatia Airlinesa ima plaću oko 27.000 kuna bruto, a stjuardesa oko 6.200 kuna – bruto. To otkriva nova organizacija i sistematizacija rada te knjiga vrednovanja radnih mjesta koju je uprava hrvatske nacionalne aviokompanije donijela 1. travnja ove godine

A ta knjiga vrednovanja pokazuje da uprava na nekim plaćama u administraciji nije nimalo štedjela, dok s druge strane želi smanjiti primanja letačkog osoblja za koje tvrdi da je više nego dobro plaćeno, piše Večernji list. Novom organizacijom i sistematizacijom rada uvedeno je radno mjesto tajnika, odnosno tajnice uprave s menadžerskim ugovorom.

Naime u knjizi vrednovanja za svako radno mjesto naveden je broj bodova koji se onda preračunavaju u bruto plaću. Uz radno mjesto tajnika uprave nisu navedeni bodovi nego piše – ugovor. Radnom mjestu člana kabinske posade aviona pripada pak 3370 bodova, što znači oko 6.200 kuna bruto. A to je oko 4.500 kuna neto. Plaća stjuardesa još nešto naraste zbog dodataka za noćni rad, rad na blagdane...

Radnih mjesta s ugovorom, dakle ona uz koja nisu navedeni bodovi, a riječ je o direktorskim mjestima, rukovoditeljima, menadžerima... u novoj je sistematizaciji CA ukupno 28. Njima treba pribrojiti i ugovore predsjednika uprave Krešimira Kučka i člana uprave, čija radna mjesta nisu navedena u knjizi vrednovanja.

U prethodnoj sistematizaciji radnih mjesta bilo je 35 ugovora plus jedan glavnog direktora. No ta je sistematizacija napravljena za ukupno 1.089 zaposlenih pa je na ukupan broj radnika CA bilo 3,3 posto zaposlenih po ugovoru.

Nova je sistematizacija pak rađena za 842 radnika CA jer se planira otpuštanje oko 230 zaposlenih. Prema tome, porastao je postotak zaposlenih po ugovoru u odnosu na ukupan broj radnika, i to na 3,56 posto. U CA ipak najveće plaće imaju piloti, što je i logično. Tako kapetan ima 19.910 bodova, a što je oko 36.800 kuna bruto

U CA kažu da je plaća tajnika uprave u razini plaće direktora sektora, i to sukladno složenosti i odgovornosti poslova toga radnog mjesta. No ne otkrivaju točan iznos te plaće. Upućeni tvrde da je plaća direktora sektora u CA oko 14.500 kuna neto.

U sadašnjoj upravi hvale se da prema novoj sistematizaciji CA ima devet direktora sektora, jednog izvršnog direktora i dva člana uprave, tvrdeći da je menadžment bitno smanjen u odnosu na prijašnji, u kojem je bilo 19 direktora sektora, šest izvršnih direktora te glavni direktor. No ne objašnjavaju kako je porastao broj menadžerskih ugovora u odnosu na ukupan broj zaposlenih.