POSLJEDICE KORONAVIRUSA

Broj nezaposlenih u SAD-u i dalje raste za 1,5 milijuna tjedno

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 25.06.2020 17:59
  • Objavljeno 25.06.2020 u 17:59
Donald Trump

Donald Trump

Izvor: EPA / Autor: Stefani Reynolds / POOL

Broj nezaposlenih u SAD-u ponovo je porastao za gotovo 1,5 milijuna u prošlom tjednu, signalizirajući zastoj u oporavku tržišta rada paralelno učestalim slučajevima zaraze koronavirusom.

Ukupno je 1,48 milijuna Amerikanaca prošlog tjedna podnijelo zahtjev za naknadnu za nezaposlenost, čime se njihov broj treći tjedan zaredom zadržao blizu brojke od 1,5 milijuna.

Ministarstvo rada ujedno je danas blago revidiralo podatak za tjedan ranije koji sada pokazuje da je naknadu zatražilo 1,54 milijuna građana, 40 tisuća više no što su početno procijenili.

Brojke se tako treći tjedan zaredom drže oko razine od 1,5 milijuna, što je daleko manje u odnosu na vrhunac koronakrize sredinom ožujka kada je naknadu zatražilo više od šest milijuna Amerikanaca. Signaliziraju ipak zastoj u oporavku tržišta rada. 

Koronavirus je prouzročio velike poremećaje u gospodarstvu, natjeravši vlasti da obustave gospodarske aktivnosti i ograniče kretanje građana kako bi ograničilo njegovo širenje.

Novi podaci o broju zaraženih u SAD-u mješoviti su pa tako nekadašnje žarište New York kontinuirano bilježi mali broj novih slučajeva i polako ukida ograničenja, dok savezne zemlje poput Floride, Teksasa i Arizone nakon ubrzanog otvaranja bilježe skok broja novozaraženih.

Odvojeno je ministarstvo trgovine danas potvrdilo procjenu prema kojem je američko gospodarstvo u prvom tromjesečju palo pet posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju poraslo je 2,1 posto. 

Pritom je podignutu procjenu ulaganja u poslovne nekretnine neutralizirala snižena procjena osobne potrošnje, izvoza i ulaganja u zalihe, pokazuje izvješće ministarstva trgovine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!