kvaliteta hrane

Borzan: 'U očima velikih korporacija Zapadne Europe građani smo drugog reda'

06.03.2017 u 14:25

Bionic
Reading

O različitoj kvaliteti prehrambenih proizvoda za tržišta novijih i starijih država članica raspravljalo se na Vijeću ministara za poljoprivredu i ribarstvo. Točku su na dnevni red uvrstili Slovaci nakon istraživanja kvalitete proizvoda na europskom tržištu, a koje je prošli mjesec objavila i mađarska vlada. Inicijativi se na osnovi istraživanja koje provodi hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu, pridružila i Hrvatska. Potrebu da Europska komisija zakonodavno regulira ovaj problem podržalo je još sedam država članica

'Slovački Veterinarski institut usporedio je 22 naizgled ista proizvoda kupljena u slovačkim i austrijskim trgovinama, a kod gotovo polovice pronađene su značajne razlike u kvaliteti. Na slovačkom tržištu u kategoriji bezalkoholnih pića pronađeni su proizvodi s umjetnim i jeftinijim zaslađivačima te s više konzervansa. U mesnim i ribljim manji je udio mesa nego u proizvodima za austrijsko tržište, a ista vrsta čaja kupljena na slovačkom tržištu ima slabiji okus i miris te dolazi u manje kvalitetnim vrećicama', objašnjava hrvatska zastupnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta Biljana Borzan.

Ona je u Hrvatskoj u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu pokrenula isto istraživanje, a trenutačno je u fazi odabira laboratorija za testiranje. Rezultati se očekuju prije ljeta.

'Čak 82,6 posto građana Hrvatske smatra da su proizvodi namijenjeni istočnoeuropskom tržištu lošije kvalitete od onih namijenjenim trgovinama u zapadnim članicama EU-a. Više od 70 posto građana smatra kako smo u očima velikih korporacija Zapadne Europe građani drugog reda', dodala je Borzan.

'Inicijativa o zakonodavnom prijedlogu za regulaciju različite kvalitete proizvoda na jedinstvenom tržištu do sada je uglavnom polazila iz moje grupe socijalista i demokrata u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača. Iznimno mi je drago da se danas na međustranačkoj i međudržavnoj razini o tom pitanju raspravlja i u Vijeću EU-a. Usto, sve se više zastupnika iz različitih stranaka aktivno bavi tom temom i u Europskom parlamentu. Ta je podrška ključna kako bi došlo promjene zakona na razini EU-a', zaključila je ova hrvatska eurozastupnica.