ISTRAŽIVANJE BILJANE BORZAN

Milka, Nutella i još 25 proizvoda ide u laboratorij: Jesu li lošiji nego u Njemačkoj?

14.11.2016 u 11:28

Bionic
Reading

Postoji li razlika u kvaliteti naizgled istih proizvoda u našim trgovinama i onih koji se prodaju na tržištu Zapadne Europe? Odgovor na to pitanje trebalo bi dati istraživanje koje je pokrenula naša europarlamentarka Biljana Borzan u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu (HAH). U prvoj fazi napravljen je popis brendova koji će ići na laboratorijsku analizu

Listu su u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Zagrebu predstavile Borzan i ravnateljica HUH-a Andreja Gross Bošković. Popis je napravljen većinom na osnovi istraživanja među građanima koji su im proizvodi sumnjivi.

Na listi se nalazi ukupno 27 proizvoda. Njihova kvaliteta uspoređivat će se s brendovima iz trgovina u Njemačkoj. Slično istraživanje već je provela Češka te je ono pokazalo da je više do polovice prehrambenih proizvoda u usporedbi s njemačkim tržištem manje kvalitetno.

'Ovo istraživanje nije usmjereno protiv industrije. U našoj anketi više je od 70 posto ispitanika izrazilo uvijerenje kako smo u očima korporacija zapadne Europe građani drugog reda, upravo zbog sumnje u dvostruku kvalitetu prehrambenih proizvoda. Ne želimo donositi zaključke naprečac, već utvrditi pravo stanje stvari. Možda bude i ugodnih iznenađenja', istaknula je Borzan koja se nada kako će konačni rezultati analize proizvoda biti poznati u prvoj polovici iduće godine.

Testiranje će proći sljedeći proizvodi:

Pića: Jacobs Cronat Gold, Pepsi Cola, Coca Cola, sok od naranče Bravo, ledeni čaj Nestea, pivo Heineken, energetski napitak Red Bull;

Konditorski proizvodi: čokolada s lješnjacima Milka, namaz Nutells, gumeni bomboni Haribo;

Mliječni proizvodi: sirni namaz Philadelphia, voćni jogurt Activia, mliječni desert Monte

Proizvodi od ribe: tuna u maslinovu ulju Rio Mare, riblji štapići Iglo

Ulja i masti: maslinovo ulje Monino, namaz Raman

Tjestenina:špagete Barilla

Grickalice: čips Pringles

Mesni proizvodi: hrenovke Wudy

Dječja hrana: riža i mrkva s puricom Hipp

Proizvodi od žitarica: Nesquick pahuljice od čokolade

Sredstva za pranje i čišćenje: praškasti deterdžent Ariel, omekšivač Silan

Sredstva za osobnu higijenu: gel za tuširanje Nivea, pasta za zube Colgate