UVRIJEĐENI BANKARI

Bohaček: Banke ne izbacuju ljude na ulice

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 25.11.2009 14:54
  • Objavljeno 25.11.2009 u 14:26
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Udio loših kredita u ukupnom izdanim kreditima banaka je u porastu, no još uvijek je na vrlo umjerenoj razini u usporedbi sa zemljama regije i tranzicijskim zemljama, istaknuo je danas direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zoran Bohaček na susretu s novinarima

Osvrćući se na naslov teksta u jednim dnevnim novinama u kojem se navodi da su banke tri tisuće obitelji izbacile na ulicu Bohaček je rekao kako je ovrha zadnje za čim će banka posegnuti ako ne može naplatiti svoje potraživanje.

Prema službenim podacima, financijske institucije imaju 40 posto ovrha, a od toga banke samo jedan dio, jer osiguravajuća društva nemaju drugih načina naplate, dok banke imaju mogućnost razgovora s klijentom, reprogram duga, poček itd.

Ovrha je nešto što banka nastoji izbjeći na sve moguće načine, to je još uvijek mali postotak na ukupan broj stambenih kredita u zemlji, kazao je Bohaček napominjući da i kad se pokrene ovrha još uvijek postoji mogućnost izvansudske nagodbe kako bi se spor riješio.

Istaknuo je i da je banka institucija koja želi da joj se kredit vrati i ako banka nekog odbije to je napravila jer je procijenila da taj dužnik neće moći vraćati onoliko koliko je on mislio da može.

Pogreška je kad takav klijent ode na crno tržište, kazao je te istaknuo da su jedino legalno tržište kredita financijske institucije, u prvom redu banke.

Na susretu s novinarima je istaknuto i kako Hrvatska udruga banaka radi na uspostavljanju Centra za mirenje u bankarstvu koji bi trebao započeti djelovati u proljeće iduće godine.

Naglasio je kako je bitno promicati izvansudsko rješavanje sporova putem mirenja, napominjući kako je to izrazito učinkovit način rješavanja sporova.

Mirenje je proces u kojem dvije strane nađu kompromis, brzo je i učinkovito, pojasnio je Bohaček te istaknuo kako neplaćanje kredita neće niti predmet mirenja, jer je to ugovorna obveza.

Mirenje je dobrovoljno, ali obvezujuće, potpisuje se ugovor o mirenju, a kada je on potpisan, uvjeti su dogovoreni i obje strane prihvaćaju odluku miritelja kao obvezujuću.

Predstavnici HUB-a ukazali su i na besplatne radionicama za građane o upravljanju primanjima i troškovima koja je dostupna i na internetu. Svi zainteresirani na web stranicama HUB-a mogu u tridesetak minuta sami provjeriti svoje umijeće upravljanja primanjima i troškovima.

HUB-ove interaktivne radionice do sada je pohađalo više od 1.500 građana, a održano je gotovo 200 radionica. Ankete među polaznicima radionica pokazale su da su većina polaznika žene (više od 60 posto) te da je nešto veća zainteresiranost u dobnoj skupini od 30 do 40 godina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi