dobra lova

BNP Paribas prodao Bank of the West za 16 milijardi dolara

20.12.2021 u 14:39

Bionic
Reading

BNP Paribas u ponedjeljak je priopćio da će prodati američku jedinicu Bank of the West kanadskoj BMO Financial Group za 16,3 milijarde dolara. BNP Paribas teško je držao korak s većim konkurentima na američkom tržištu maloprodajnog bankarstva, a sama prodaja će također ojačati BMO u SAD-u.

Prodajom će se BNP Paribas u potpunosti usredotočiti na Europu, gdje raste kao jedna od najvećih investicijskih banaka u regiji dok lokalni konkurenti nestaju. Zadnje dvije godine preuzeo je dioničke i posredničke poslove od Deutsche Banka i Credit Suissea.

"Ovo je transakcija koja povećava vrijednost za sve uključene strane i koja naglašava kvalitetu franšize Bank of the West", rekao je u ponedjeljak izvršni direktor BNP Paribasa Jean-Laurent Bonnafe.

Francuska banka je priopćila da će prihod od prodaje upotrijebiti za financiranje više otkupa dionica i brzih akvizicija te daljnji razvoj svoje prisutnosti u Europi.

Također je priopćila da će konsolidirati i dalje razvijati svoje aktivnosti u SAD-u, a novac od prodaje mogao bi BNP Paribasu dati veću stratešku fleksibilnost od ostalih europskih banaka.

Banka je priopćila kako će svoje glavne strateške planove razjasniti u veljači i ožujku iduće godine.

"Ima smisla. Bank of the West nije bila toliko strateški bitna za njih. Nikada nisu htjeli biti velika banka za maloprodaje u SAD-u, a mogu se više usredotočiti na svoje europsko investicijsko bankarstvo, gdje ostvaruju veći profit", rekao je upravitelj fonda Clairinvest Ion-Marc Valahu.

Analitičari Credit Suisse i Keefe, Bruyette & Woods su rekli da je prodajna cijena od 16 milijardi dolara viša nego što su mnogi analitičari predviđali.

BNP Paribas je kupio Bank of the West 1979. godine i ta je jedinica bila njezino najveće poslovanje izvan Europe.

BMO je priopćio da će mu akvizicija donijeti gotovo 1,8 milijuna klijenata te da će proširiti svoju bankarsku prisutnost kroz 514 dodatnih podružnica i komercijalnih ureda na ključnim američkim tržištima koja rastu.

Dodao je da će Bank of the West, osnovana 1874., također prenijeti kanadskoj tvrtki oko 56 milijardi dolara zajmova i 89 milijardi dolara depozita.