RAT ŽIVACA U KORUŠKOJ

BLB prepušta Austriji spašavanje Hypo banke

11.12.2009 u 12:55

Bionic
Reading

Spas Hypo Alpe Adria banke postao je prioritet za austrijsku vladu, nakon što je bavarski ministar financija i predsjednik nadzornog odbora Bayern LB-a Georg Fahrenschon sastavio 'značajnu ponudu' za sanaciju posrnule austrijske članice

Izgleda da je njemačka državna banka BayernLB spremnija Austriji prepustiti svoj udio u posrnuloj banci Hypo Group Alpe Adria nego joj dati novu injekciju kapitala, doznaje se iz izvora upoznatog s tom situacijom.

Doprinos BayernLB-a u stabilizaciji banke Hypo Group Alpe Adria, suočene s 1,7 milijardi eura vrijednim otpisima u ovoj godini, i to najvećim dijelom na području nekadašnje Jugoslavije, sastojat će se u tome da neće povući likvidnost koju je ubrizgala u tu svoju podružnicu, kaže dalje taj izvor.

Austrijska vlada koja bi se u tom slučaju morala pobrinuti za pokrivanje manjka Hypo Group Alpe Adria u visini oko 1,5 milijardi eura isključila je tu mogućnost, istaknuvši kako dioničari ne mogu samo tako dići ruke od bančinih gubitaka na području bivše Jugoslavije.

'To da nama prebace da riješimo njihov problem jednostavno neće ići', kazao je austrijski kancelar Werner Faymann novinarima u Bruxellesu.

Izvanredna skupština dioničara banke raspravlja danas o najizglednijim opcijama, a konačno rješenje očekuje se tijekom vikenda u direktnim pregovorima austrijskog ministra financija Prölla i vlasnika banke.