Miroslav Mišković, Delta Holding

Bivši Todorićev poslovni partner iz Srbije u velikoj ofenzivi: Želi hotel Esplanade, ali i neke od bivših Agrokorovih tvrtki

Zorana Burlić, Miroslav Mišković i Luka Popović

Zorana Burlić, Miroslav Mišković i Luka Popović

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Velibor Gajović

Srbijanski Delta holding, u vlasništvu Miroslava Miškovića, planira investirati oko 600 milijuna eura, a otprije su iskazali interes za ulaganje na području Hrvatske. Zainteresirani su za hotel Esplanade u Zagrebu, ali zanima ih i agrar, posebice pojedini dijelovi bivšeg Agrokora. Rezultate poslovanja cijele grupacije predstavili su novinarima iz zemalja regije nedaleko od Zaječara u istočnoj Srbiji

'Činjenica je da smo pokazali interes za hotel Esplanade u Zagrebu. No mora postojati volja s obje strane da bi došlo do transakcije. Ako to ne bude Esplanade, bit će neki drugi', odgovorila nam je Zorana Burlić, generalna direktorica Delta Real Estatea, te dodala kako su kompanija 'otvorenih očiju, koja ne poznaje granice', ali da ne može sa sigurnošću reći hoće li to za početak biti ulaganje u hotelijerski ili agrarni biznis.

Na novinarski upit jesu li zainteresirani za koju od kompanija bivšeg Agrokora, samo je dodala da je situacija komplicirana.

'Agrokoru predstoji restrukturiranje i moraju se raščistiti odnosi jer moramo znati koliko ulažemo, što dobivamo zauzvrat te koliko tu kompaniju možemo podići na novu razinu kako bismo pokrenuli profitabilan biznis. A to ne možemo dok situacija ne bude čista', dodala je Burlić.

Novinarima iz pet zemalja regije, Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Bugarske te Bosne i Hercegovine, Delta holding predstavio je rezultate poslovanja nedaleko od Zaječara u istočnoj Srbiji. Samo prošle godine ova je grupacija u vlasništvu Miroslava Miškovića uprihodila gotovo 500 milijuna eura, a Delta agrar uprihodio je najviše te je zaključio prošlu godinu s 236 milijuna eura.

'Izvozno smo orijentirani. Rusija nam je zanimljivo i veliko tržište. Iako smo prepoznatljivi po jabukama, i naše trešnje će se za godinu, dvije prodavati u Londonu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kataru. Trgujemo poljoprivrednim robama i u Hrvatskoj, a 2018. smo, primjerice, otkupili 20.000 tona soje iz Hrvatske', rekao je Luka Popović, direktor Distribucije Delta agrara.

Konferencija za novinare Delta holdinga

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Velibor Gajović

Na konferenciji za novinare bio je i vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković, no nije odgovarao na novinarska pitanja, tek je kratko na kraju rekao kako svoje poslovanje ne vežu ni uz jednu vladu. Obratio se pak mještanima sela Mala Jasikova, u kojem je Delta holding pokrenuo projekt Naše selo.

'Delta se prihvatila jednog od najtežih poslova u Srbiji - oživljavanja sela koja nestaju. Na našem primjeru želimo pokazati kako sela trebaju izgledati', rekao je Mišković okupljenim mještanima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!