UNOSNA VELEDROGERIJA

Bivši šef Porezne na Mediki bi mogao ukeširati pola milijarde kuna

23.02.2015 u 16:10

Bionic
Reading

Pet godina nakon što je preuzeo kontrolu u vodećoj domaćoj veledrogeriji Mediki, bivši šef porezne uprave Mate Perković razmišlja o prodaji te zlatne koke. Ako mu se posreći, samo bi on za svoj vlasnički udjel, prema analizi tportala, mogao dobiti gotovo pola milijarde kuna

Sredinom 2010. sudionike hrvatskog tržišta kapitala iznenadila je vijest o ponudi za preuzimanje Medike, čiji je glavni protagonist bio bivši ravnatelj Porezne uprave Mate Perković koji je još 2005., kupujući dionice od malih dioničara putem tvrtke Mavota došao do 20-postotnog udjela u najvećem hrvatskom distributeru lijekova.

Kako je samozatajni državni službenik došao do novca za preuzimanja Medike, zauvijek je ostala tajna. Pričalo se da iza njega financijski stoji Božo Prka i Privredna banka Zagreb. Saveznik u preuzimanju bila mu je Pliva s kojom je zajednički podnio ponudu za preuzimanje nakon koje je vlastiti udjel povećao na 47,4 posto, a s Plivom trenutačno drži 72,7 posto vlasništva.

Temeljni je biznis Medike veleprodaja i distribucija lijekova i medicinskih proizvoda, a značajan udjel u poslovanju čini i maloprodaja. Od 1995. Medika je, naime, vlasnik lanca ljekarni PrimaPharme koja uključuje više od 70 apoteka diljem Hrvatske.

Perković je posljednjih godina u više navrata testirao interes ulagača, ali dosad nije dobio dovoljno interesantnu ponudu za Mediku. Prema nedavnim informacijama Poslovnog dnevnika, ovoga puta posao traganja za potencijalnim investitorima povjerio je investicijskim bankarima Privredne banke Zagreb.

Nakon Perkovićeva preuzimanja, Medika bilježi rast poslovanja unatoč izrazito konkurentom tržištu, padu cijena lijekova i značajnim poteškoćama u naplati od države.

Poslovni prihodi kontinuirano rastu po stopi nešto višoj od dva posto, a dobit se u posljednje četiri godine više nego utrostručila dostigavši 2014. 61,3 milijuna kuna.

Prošle godine kompanija je povećala temeljni kapital za 40,8 milijuna kuna reinvestiranjem zadržane dobiti, a zahvaljujući snažnom novčanom tijeku, osjetno su smanjene i kreditne obveze te obveze prema dobavljačima.


Dionicama Medike rijetko se trguje na Zagrebačkoj burzi pa cijena, koja je u posljednjoj transakciji od 18. veljače iznosila 13.200 kuna, nije pravo mjerilo vrijednosti. Na toj cjenovnoj razini - tržišna kapitalizacija (vrijednost temeljena na aktualnoj cijeni dionica) kompanije iznosi 398,56 milijuna kuna.

Međutim, u slučaju uspješnog ishoda preuzimanja, vrijednost bi mogla dosegnuti milijardu kuna. Na europskom tržištu trenutačno se za veledrogerije vrijednost računa po multiplikatoru 12xEBITDA (dobit prije kamata, poreza, vrijednosnog usklađivanja i amortizacije), a za tvrtke poput Medike koje uz distribuciju imaju i maloprodaju, za izračun vrijednosti koristi se multipla 7xEBITDA.

Međutim, kako se u slučaju Medike radi o tržišnom lideru koji usto bilježi pozitivne trendove u poslovanju, prodavatelji mogu očekivati valuacije iznad prosjeka sektora.

Prema objašnjenju koje smo dobili od savjetnika jedne konzultantske kuće specijalizirane za preuzimanja i spajanja, u slučaju Medike vrijednost bi se računala prema multiplikatoru koji se kreće od osam do 11 EBITDA. Budući da je EBITDA Medike prošle godine dosegnula oko 90 milijuna kuna, to znači da bi se vrijednost kompanije mogla kretati između720 i 990 milijuna kuna, a Perković bi za svoj udjel mogao keširati između 341 i 469 milijuna kuna.

Među potencijalnim kupcima spominju se farmaceutske kompanije Pliva i Krka koje trenutačno drže manjinske udjele u Mediki (Pliva 25,32 posto; Krka 11,97 posto). U igru bi se mogli uključiti i izravni konkurenti, među kojima su Phoenix Farmacija, Medical Intertrade i Oktal farma.

Medika trenutačno drži oko 30 posto hrvatskog tržišta, a najbliža joj je Phoenix Farmacija, podružnica njemačke multinacionalke Phoenix Grupe koja poslovnim prihodom od 1,8 milijardi kuna zauzima 26 posto tržišta.