STEČAJ CENTAR BANKE

Biondić za propast krivi direktore banke i Čehe

03.09.2013 u 17:25

Bionic
Reading

Nakon što je HNB predložio da Centar Banka ide u stečaj, oglasio se Dragutin Biondić bivši većinski vlasnik koji za propast dokapitalizacije optužuje češku banku J&T, ocjenjujući ih iznenađujuće nepouzdanim investitorom. Odgovornost za neuspjeh spašavanja banka vidi i u aktualnoj upravi banke, imenovanoj od Fonda za gospodarsku suradnju Alternative, koja, po njegovu mišljenju, nije dobro pripremila dokapitalizaciju

'Ulazak jakog strateškog investitora trebao je dugoročno stabilizirati poslovanje Centar Banke i omogućiti daljnju provedbu procesa konsolidacije malih banaka. Češka banka J&T jučer je, unatoč dobivenom preliminarnom odobrenju HNB-a, iznenada povukla svoju ponudu za dokapitalizaciju Centar banke i nažalost, pokazala se iznenađujuće nepouzdanim investitorom.

Zadnje dvije godina banka se suočila s nizom realnih teškoća i otežanih uvjeta poslovanja na tržištu. Uprava i menadžment banke bili su suočeni s brojnim izazovima spram klijenata koji su se našli u poslovnim i financijskim teškoćama dok je istovremeno bankarski sektor bio oslabljen krizom likvidnosti, koja je uslijedila nakon stečaja Credo Banke, kao i nedostatkom povjerenja i međubankarske solidarnosti.

Česi: Hrvatska strana nije ispunila naše uvjete

Na svojim internetskim stranicama banka J&T objavila je priopćenje u kojem se navodi kako odustaje od ulaska u Centar Banku, jer hrvatska strana nije ispunila tražene uvjete.

Česi ne otkrivaju o kakvim se konkretno uvjetima radi, tek ističu kako oni nisu ispunjeni oni dioničara Centar Banke i drugih institucija.

'Bili smo spremni uložiti 20-30 milijuna eura u stabilizaciju Centar Banke, što bi pomoglo i hrvatskom bankarskom sektoru', kazala je Monika Céreová, potpredsjednica financijske grupe J&T.

Kako bi se adekvatno suočila s novonastalim izazovima, konsolidirala poslovanje i ojačala kapital, Centar Banka u lipnju 2012. provela je dokapitalizaciju u iznosu od 131 milijun kuna. To je trebala biti prva u nizu dokapitalizacija koje bi dovele do konsolidacije sektora malih banka, spajanja nekoliko banaka slične veličine i stvaranja banke znatno većeg kapitala i financijskog potencijala, a čiji je nositelj trebao biti Fond gospodarske suradnje (FGS) Alternative Private Equity (APEQ). Provedbom navedene dokapitalizacije, a nakon provedenog Due Dilligenca od KPMG Croatia d.o.o., iznos od 97 milijuna kuna uložio je FGS-a APEQ kroz Alternative Upravljanje d.o.o., a Heruc d.d., uložio je iznos od 34 milijuna kuna. Na taj način je došlo do bitne promjene u vlasničkoj strukturi banke, pa je prijašnji većinski vlasnik Heruc d. d. smanjio svoj vlasnički udio na 34, a novi većinski vlasnik je postao Alternative upravljanje d.o.o. s udjelom od 51 posto. Heruc d.d. je time predao većinski udio u banci Alternative upravljanju d.o.o.

FGS APEQ, neposredno pred tu dokapitalizaciju najavio je podršku poslovanju banke, na način da će:
- osigurati dugoročnu kreditnu liniju u iznosu od 15 milijuna eura od slovačke J&T Banke, koja je poslovno povezana s društvom RMS Mezzanine, ulagačem u FGS APEQ
- kadrovski ojačati upravu i rukovodne strukture banke, najavljujući angažiranje iskusnih bankarskih profesionalaca
- omogućiti jačanje banke daljnjom dokapitalizacijom
- provesti u prvom koraku pripajanje s VABA Bankom, a u sljedećim koracima i s drugim bankama.

Nažalost, najavljene mjere jačanja i podrške banci u cijelosti su izostale, pa je banka realizirala obećanu kreditnu liniju sa zakašnjenjem i u značajno smanjenom opsegu, ni tri milijuna eura, s rokom od samo 12 mjeseci. Kao posljedica dokapitalizacije očekivao se i pojačan priljev depozita malih i srednjih tvrtki, javnih poduzeća kao i čeških i slovačkih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj, što se također nije dogodilo.

FGS APEQ je odmah nakon dokapitalizacije u cijelosti preuzeo upravljanje i operativno vođenje banke, promijenio sve rukovoditelje te konačno u ožujku 2013. i predsjednika Uprave.

Novi većinski vlasnik banke nije ojačao menadžment banke, već je, sasvim suprotno, doveo neiskusan rukovodeći kadar, bez odgovarajućeg stručnog, bankarskog pa i životnog iskustva. Novi predsjednik uprave, s obzirom na to da nije uspio ishoditi prethodnu suglasnost HNB-a na svoje imenovanje, imenovan je na to mjesto rješenjem Trgovačkog suda. U kriznim i poslovno teškim vremenima, nova, nestručna uprava i rukovoditelji nisu se snašli jer su bili bez potrebnog znanja o bankarskom poslovanju, rukovođenju i gotovo bez bankarskog iskustva. Rezultat takve politike bilo je nepovjerenje u novi menadžment banke i kao posljedica toga snažan odljev depozita i klijenata, velik pad prihoda i urušavanje svih pokazatelja poslovanja banke.

'Ostavku na članstvo u Nadzornom odboru Centar Banke podnio sam 24. srpnja ove godine zbog nejasnog, i od strane uprave i većinskog vlasnika FGS-a APEQ, selektivnog i loše vođenog procesa dokapitalizacije banke, neadekvatnog informiranja nadzornog odbora o potencijalnim ulagačima, uskraćivanja mogućnosti dokapitalizacije postojećim dioničarima i novim ulagačima te zbog omogućavanja dokapitalizacije samo FGS-u APEQ koja se na kraju nije ni realizirala.'

Razlog ostavci Dragutina Biondića bili su loši poslovni i kadrovski procesi koji su se odvijali u banci tijekom posljednjih 12 mjeseci, a koji su bili nametnuti od strane većinskog vlasnika FGS-a APEQ. 'Kao predstavnik manjinskog dioničara u nadzornom odboru mogao sam samo primati na znanje podatke o lošim poslovnim rezultatima i još lošijim kadrovskim rješenjima te stoga moj ostanak u nadzornom odboru nije imao nikakvog smisla', istaknuo je Dragutin Biondić.

Na skupštini banke zakazanoj za 2. kolovoza 2013. većinski se vlasnik FGS APEQ nije ni pojavio pa je zbog nedostatka kvoruma ona održana tek 16. kolovoza, ali ponovno bez njihovog sudjelovanja. Prema događanjima na skupštini postalo je jasno da je FGS APEQ odustao od dokapitalizacije. Izostanak bilo kakve službene obavijesti o takvom potezu većinskog vlasnika te odlazak predsjednika uprave i najodgovornijeg menadžmenta na godišnji odmor u razdoblju neposredno nakon toga, ukazuje na neodgovornost spram preuzetih funkcija i obaveza', stoji u priopćenju koje je medijima uputio Dragutin Biondić.