NAJPOGOĐENIJE MLADE OBITELJI

Bez olakšica ostaje pola milijuna ljudi

Bionic
Reading

Ako je suditi prema stanju poreznih prijava za 2008. godinu, najavljeno ukidanje poreznih olakšica moglo bi pogoditi 526 tisuća građana

Toliko je, prema podacima Ministarstva financija, poreznih obveznika u svojim prijavama za pretprošlu godinu iskoristilo mogućnost poreznih olakšica za kupnju ili adaptaciju stana, uplate dodatnog zdravstvenog i mirovinskog osiguranja ili plaćanje odgovarajućih zdravstvenih usluga. Budući da je u 2008. Porezna uprava zaprimila milijun i 62 tisuće poreznih prijava, ispada da je svaki drugi obveznik iskoristio neku od olakšica koje Vlada sada želi ukinuti. Ministarstvo financija u ovom trenutku ne raspolaže istovrsnim podacima za prošlu godinu, no može se računati s procjenom da odstupanja nisu značajna.

U svakom slučaju, motivaciju Vlade za ukidanje navedenih olakšica svakako valja potražiti u činjenici da je 526 tisuća građana koji su prije dvije godine računali s poreznim olakšicama u ukupnom iznosu od čak 2,2 milijarde kuna. Za usporedbu, država je za 2008. preuzela obvezu povrata preplaćenog poreza od 1,8 milijardi kuna

Samo po osnovi odbitka od poreza sredstava uloženih u stambeni kredit 105.727 poreznih obveznika prijavilo je prije dvije godine olakšica u vrijednosti 919 milijuna kuna, odakle se može izvući podatak da će ukidanje ovih pogodnosti pogoditi brojne mlade obitelji koje su zadnjih godina rješavale svoje stambeno pitanje.

Nadalje, za uplate životnog osiguranja građani su tražili da im se od poreza odbije 594 milijuna kuna, a zbog iskorištenih zdravstvenih usluga obuhvaćenih olakšicama umanjenje poreza trebalo je iznositi 371 milijun kuna.

'Ukidanjem olakšica za premije dopunskog osiguranja, privatnog zdravstvenog osiguranja i životnog osiguranja preko noći bi se u kućne budžete brojnih obitelji koje, za razliku od države, odgovorno i savjesno planiraju prihode i rashode uvela nesigurnost koja će zasigurno uvjetovati pad potrošnje i nove teškoće, kako za pružatelje tih usluga, tako i za krhki državni proračun', komentiraju u Hrvatskoj udruzi sindikata.

Porezni obveznici dosad su u poreznoj prijavi mogli prijaviti do 12 tisuća kuna olakšica i za toliko smanjiti godišnju obavezu plaćanja poreza. Za mnoge koji su koristili takve olakšice, dodatno opterećenje moglo bi biti ako u uvođenju novog sistema stopa na porez na dohodak prođu gore nego dosada.