51 POSTO DIONICA

Beograd prodaje Telekom Srbije

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.10.2010 09:27
  • Objavljeno 15.10.2010 u 09:13
telekom srbija

telekom srbija

Izvor: tportal.hr / Autor: telekom.rs

Srpska vlada u četvrtak je odlučila preko međunarodnoga natječaja prodati 51 posto dionica telekomunikacijske tvrtke Telekoma Srbije

Najnižu cijenu dionica vlada će utvrditi naknadno, stoji u priopćenju srbijanske vlade, koja ističe kako je prihvaćeno izvješće privatizacijskog savjetnika o procjeni tržišne vrijednosti 100 posto kapitala te tvrtke od 2,43 milijarde eura

Prodaja dionica, kako se najavljuje, bit će u ovlasti srbijanskoga ministarstva financija, koje će birati i strateškog partnera te odrediti najnižu cijenu većinskog udjela koji će biti ponuđen na međunarodnom natječaju.

Natječaj bi trebao biti objavljen u Financial Timesu, a postupak vezan uz prodaju, kako se očekuje, trebao bi završiti do kraja godine.

Zaposlenici i bivši zaposlenici moći će dobiti dionice čija vrijednost ne premašuje 6,52 posto procijenjene vrijednosti tvrtke, a građani Srbije, koji imaju pravo na besplatne dionice javnih poduzeća, dobit će 15 posto dionica Telekoma Srbije. Pravo na besplatne dionice, po zakonu, imaju svi punoljetni građani s prebivalištem u Srbiji koji su na biračkome popisu. Oni mogu imati dionice u šest javnih poduzeća (Naftna industrija Srbije (NIS), Telekom Srbije, Elektroprivreda Srbije, Javno poduzeće Aerodrom Nikola Tesla, JAT Airways i Galenika).

Telekom Srbije bio je 2009. na srbijanskome tržištu tvrtka s najvećom ostvarenom neto dobiti od 13,3 milijarde dinara. Na tržištu fiksne telefonije tvrtka uživa monopolistički položaj s 3,2 milijuna korisnika, a s 5,9 milijuna korisnika zauzima oko 60 posto tržišta mobilne telefonije.

Telekom Srbije u stopostotnom vlasništvu ima i telekomunikacijsku tvrtku Mtel u Crnoj Gori, koja funkcionira kao treći mobilni operater u toj državi, te 65 posto vlasništva u Telekomu Srpske u Bosni i Hercegovini. Telekom Srbije u vlasništvu je države Srbije s 80 posto, a 20 posto te tvrtke u vlasništvu je grčke tvrtke OTE, čiji je suvlasnik Deutsche Telekom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi