oboljeli od raka

Bayer mora platiti dvije milijarde dolara odštete zbog posljedica korištenja herbicida

14.05.2019 u 14:56

Bionic
Reading

Porota u američkoj saveznoj državi Kaliforniji presudila je da njemački kemijski div Bayer mora platiti dvije milijarde dolara odštete bračnom paru koji tvrdi da je zbog korištenja herbicida Roundupa obolio od raka.

Porota u Oaklandu presudila je u ponedjeljak u korist bračnog para Alve i Alberte Pilliod, oboljelih od non-Hodgkinova limfoma, prihvativši njihovu tvrdnju da je bolest povezana s korištenjem Monsantova herbicida na bazi glifosata.

Bayer je postupio nemarno budući da nije upozorio na rizike povezane s Roundupom, zaključili su, odredivši kompaniji da bračnom paru isplati dvije milijarde dolara kaznene odštete, te kompenzaciju od 55 milijuna dolara.

Roundup je ušao u portfelj Bayerovih proizvoda nakon prošlogodišnjeg preuzimanja američkog konkurenta Monsanta za 66 milijardi dolara.

"Porota je imala uvid u interne dokumente tvrtke koji pokazuju da Monsanto od prvog dana uopće nije zanimalo je li Roundup siguran", kazao je njihov savjetnik Brent Wisner. Bayer je u priopćenju istaknuo da je razočaran presudom, najavljujući žalbu. Odluku porote nazvali su "pretjeranom i neopravdanom", naglašavajući da su istraživanja provedena unatrag više desetljeća pokazala da su glifosat i Roundup sigurni za ljudsku upotrebu.

To je treći postupak u kojem je Bayeru određena isplata odštete zbog Monsantova herbicida na bazi glifosata, ističe BBC.

Monsanto je razvio glifosat sedamdesetih godina prošlog stoljeća u SAD-u i taj je sastojak danas u raširenoj upotrebi širom svijeta u suzbijanju korova. Bayer se sada sučeljava s više od 13.400 tužbi u SAD-u koje se temelje na tvrdnji o vezi između korištenja Roundupa i raka.

U ožujku je porota u saveznoj američkoj državi Kaliforniji također utvrdila da je navedeni herbicid bio ključan faktor u razvoju raka kod Edwina Hardemana, naloživši Monsantu da tužitelju isplati 80,3 milijuna dolara odštete.

Prva je presuda s utvrđenom vezom između raka i Roundupa izrečena u kolovozu prošle godine kada je Monsantu naređeno da isplati 289 milijuna dolara odštete školskom domaru