PONIŠTEN DOGOVOR S ADVENTOM

Bavarci vraćaju prodaju balkanske mreže Hypa na početak

01.12.2014 u 11:57

Bionic
Reading

Austrija će ponovno krenuti u prikupljanje ponuda za preuzimanje mreže Hypo Banka u Jugoistočnoj Europi, javljaju njemački i austrijski mediji

Iako su krajem listopada trebali biti zaključeni ekskluzivni pregovori s američkim investicijskim fondom Advent, taj je dogovor pao u vodu.

Naime, njemačka banka Bayerische Landesbank (BLB), bivša vlasnica Hypa, je prema pisanju Der Standarda, prošlog tjedna na austrijsku vladu uputila dopis u kojem traži da joj se isplati 2,4 milijarde eura plus kamate i to po osnovi garancija koje je država toj banci dala u ljeto 2009. (tada je Hypo i prešao u državno vlasništvo).

BLB, koja u pitanje dovodi i još neke druge poteze austrijske vlade u procesu restrukturiranja Hypa, ne želi dati suglasnost da se proda njegova mreža u Jugoistočnoj Europi (Slovenija, Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora i Makedonija). Nijemci tvrde da su prekršena njihova prava iz ugovora, a austrijska vlada bez njihove suglasnosti prodaju ne može odraditi.

Rok za ekskluzivne pregovore s američkim fondom Advent su istekli, a Austrijanci će, prema izvorima BusinessWeeka, ponovno na pregovore pozvati ranije interesente. Navodno će se Advent potruditi ipak ostati u igri.

Inače, sanacija Hypo Banka austrijske porezne obveznike koštala je 5,5 milijardi eura.