POD ISTRAGOM

Barclays i Deutsche Bank manipulirale Euriborom?

09.03.2015 u 12:43

Bionic
Reading

Britanski ured za ozbiljne prijevare pozvao je bivše trgovce britanske banke Barclays i njemačkog diva Deutsche Banka na razgovore u sklopu istrage kojom se želi utvrditi je li bilo manipulacija referentnom kamatnom stopom Euribor, izvijestio je Financial Times (FT), pozivajući se na izvore povezane s istragom

Britanski regulator istražuje jesu li trgovci manipulirali međubankovnom referentnom kamatnom stopom Euriborom radi ostvarivanje osobne koristi, a istražuju i trgovce nekih drugih banaka, objavio je u nedjelju ugledni londonski financijski dnevnik, pozivajući se na dobro upućene neimenovane izvore.

Barclays je rezervirao 750 milijuna funti za potrebe podmirivanja eventualnih kazni zbog manipulacija na tržištima valuta, a prošloga tjedna iz banke su poručili da priželjkuju zaključenje istrage što je prije moguće.

Deutsche Bank sprema se pak platiti gotovo milijardu na ime kazni povezanih s nagodbom u slučaju optužbi za manipulacije liborom.

Istraga britanskog ureda za prijevare nadovezuje se na dvije istrage vezane uz manipulaciju euriborom i dolarskim liborom, piše dalje FT.

Američki i europski regulatori prošle su godine s oko šest milijardi dolara kaznili Barclays, UBS, Deutsche Bank i još nekoliko banaka i brokerskih kuća zbog navodnih manipulacijama kamatnim stopama libor i euribor.