PAD POSLOVNOG CARSTVA

Banke okrenule leđa Kerumu, jedini izlaz u rasprodaji

Kerum igra šah

Kerum igra šah

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Duje Klarić

Željko Kerum nikako da javno prizna da već rasprodaje svoje poslovno carstva. Ustrajno ponavlja da 'još nije odlučio, no moguće je da trgovinu prepusti Narodnom trgovačkom lancu' u kojem ima 25 posto udjela, iako je na svim trgovinama Kerum u Dubrovačko-neretvanskoj županiji novi vlasnik Tomislav Mamić prije dva mjeseca stavio natpis Tommy. O prodaji 13 trgovina u metropoli Kerum razgovara s Đurom Gavrilovićem, vlasnikom Dinove-Dione, a neke u Dalmaciji i zaleđu prepustit će Josipu Milaviću, vlasniku Studenca

Je li Kerum u politiku otišao radi bankrota što spekulira dio medija ili je nakon uspjeha u poduzetništvu poželio dokazati da zna plivati i u politici, odgovor bi uskoro mogao biti poznat. Trgovački lanac uveo je među deset najvećih na ovdašnjem tržištu. Da je ostao samo u tom biznisu, vjerojatno bi danas bio još bliže vrhu liste. Zalutao je u više djelatnosti od kojih bi ga hotelijerstvo moglo skupo stajati.

Hotel Marjan kupio je 2005. ne za iskličnih 57,5, već za 170 milijuna kuna. Govorio je da će u hotel investirati 130 milijuna eura. Već je dvaput najavljivao otvaranje koje bi trebalo biti krajem 2010. Izbivanje iz tvrtke radi politike, kažu poznavatelji, ostavilo je trag na poslovanju trgovine. Marjan se pretvorio u rupu bez dna, a bivša supruga navodno je uz Joker tražila i poveći iznos gotovine.

Da bi namaknuo sredstva Kerum je, tvrde upućeni, krenuo u rasprodaju. Pojedinim lokacijama srušio je cijenu na 60-70 posto vrijednosti. Na listi su mnoge nekretnine, među njima bivša tvornica Nada Dimić u Zagrebu, vile na Tuškancu, zemljišta na otocima.

Osim tvrtke Kerum-ing, sve ostale su lani imale pad prihoda, većina i gubitke. Budući da bankari više nisu široke ruke, ceh ostalih kompanija podmiruje trgovački lanac. Lani je dao 322 milijuna kuna kredita društvu Neva Kerum za Marjan. Dobavljačima je na izmaku 2009. dugovao 269,9 milijuna kuna (potraživao 53 milijuna), obveze po kreditima i leasingu iznosile su 918 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi