MILANOVIĆ PO SVOM

Bankari šokirani: Nismo se ovako dogovorili!

Bionic
Reading

Predsjednik HUB-a Zoran Bohaček za N1 televiziju izjavio je da je premijer Zoran Milanović je postupio suprotno dogovoru s bankama

'Banke zadržavaju pravo da se zaštite na sve moguće načine', rekao je Bohaček za N1

Na današnjem sastanku održanom između predstavnika Ministarstva financija, Hrvatske udruge banaka i Hrvatske narodne banke dogovoreno je da će banke u iduća tri mjeseca snositi teret rasta švicarskog franka.

To je suprotno onome što je na izvanrednoj konferenciji izjavio Zoran Milanović

O potencijalnim tužbama banaka na ovu odluku, Milanović je rekao: 'Jedina tužba koja je moguća je ustavna tužba. Dakle, tužbe banaka prema građanima temeljem ovog Zakona nisu moguće. Država je tu da zaštiti svoje građane'.


Kako Hina neslužbeno doznaje iz nekih bankarskih krugova, ovakva, kako kažu, jednostrana odluka Vlade ih je iznenadila, jer su u tijeku bili dogovori.

Kako je neslužbeno rečeno iz bankarskih krugova, financijski efekt i utjecaj na klijente koji imaju kredite u 'švicarcima' bio bi isti i po prijedlogu bankara i Vlade, no banke su predložile dogovor koji podrazumijeva rok od tri mjeseca, što im je povoljnije ne samo zbog troška koji bi snosile uslijed rasta tečaja CHF, nego i zbog toga da se trajno rješenje za takve kreditne dužnike pronađe u kraćem roku.

Rok od godinu dana za bankare je problematičan i zbog izbornog ciklusa. Naime, kako kažu pojedini bankari, nakon parlamentarnih izbora krajem godine, nova Vlada će se odmah morati suočiti s tim problemom, jer je upitno koliko će ova Vlada biti motivirana da se za vrijeme njezina mandata nađe trajno rješenje za te kredite

Iz bankarskih krugova još upozoravaju da je takva odluka po mišljenju pravnika upitna, te ne treba isključiti niti mogućnost da će i država morati nadoknaditi financijsku štetu koju bi eventualno banke mogle imati zbog takve odluke.

Što se tiče sekundarnih negativnih učinaka na poslovanje banaka, Hini je rečeno da se ne očekuje nikakav poremećaju u bankarskom sustavu zemlje

Istaknuto je da je stabilnost bankarskog sustava i dalje visoka uslijed njegove visoke kapitaliziranosti, no nisu isključeni neki neizravni negativni učinci poput povećanja pravne nesigurnosti poslovanja, a kao posljedica toga, upozoravaju, moguće je da će se i smanjiti kreditni potencijal banka u financiranju gospodarstva ali i države na domaćem tržištu.