SASTANAK U ERSTE BANCI

Bankari odgovaraju dobavljače Agrokora od prisilne naplate

31.03.2017 u 11:55

  • +9

Dobavljači Agrokora dolaze na sastanak s bankarima

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić/PIXSELL

Bionic
Reading

U Erste banci je počeo novi krug pregovora između Agrokorovih dobavljača i kreditora. Bankari će upoznati dobavljače o postignutom sporazumu o mirovanju (standstill agreement) i tražiti od njih podršku za stabilizaciju poslovanja koncerna Agrokor

Dogovor kreditora i bankara potreban je da bi se zaustavila prisilna naplata koju su već pokrenuli neki od dobavljača.

U sjedište Erste banke u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici ušli su predstavnici Atlantic grupe, Kraša, Vindije i drugih dobavljača.

Financijski direktor Atlantic grupe Zoran Stanković izjavio je za televiziju N1 da se veseli sastanku jer će napokon nešto saznati. 'Ništa drugo ne znamo, osim onoga što čujemo u medijima. Vjerujemo da je situacija još uvijek pod kontrolom', poručio je Stanković.

Prva je naplatu potraživanja prema Agrokoru pokrenula tvrtka Orbico Branka Roglića, a tijekom jučerašnjeg dana zadužnice su aktivirali i drugi dobavljači, zabrinuti da neće biti dovoljno visoko u redu za naplatu.

Zasad potezi dobavljača nisu doveli do blokade maloprodajnih kompanija koncerna. Trenutačno je u blokadi jedino poljoprivredni kombinat Belje.

Prema neslužbenim informacijama, veliki dobavljači spremni su povući zadužnice ako od banaka dobiju garancije da će dugovi biti podmireni.

Televizija N1 objavila je da Adris grupa Ante Vlahovića potražuje 100 milijuna eura, Vindija 53 milijuna eura, Franck 93 milijuna eura te Kraš 40 milijuna eura. Iz Adris grupe za RTL su poručili kako neće praviti probleme Agrokoru aktiviranjem zadužnica.

Podsjetimo, noćas je postignut odgovor o mirovanju kredita (standstill agreement) između ruskih banaka Sberbank i VTB te četiriju najvećih hrvatskih banaka. Tim ugovorom zamrznulo bi se vraćanje kamata Agrokora na određeno vrijeme, a svježim novcem platile dospjele obveze prema dobavljačima, čime bi se osiguralo funkcioniranje posrnulog poslovnog carstva Ivice Todorića.